ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια, που οφείλεται σε βιολογικούς ή ψυχολογικούς λόγους και προσβάλλει μέρος των μηχανισμών που προκαλούν ευχαρίστηση ή βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του.

Μπορείτε να την αντιμετωπίσετε σχετικά εύκολα, αν λάβετε υπόψη σας τα εξής;

(  ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΣΑΣ)

  1. Αντιδράστε δυναμικά, μόλις αντιληφθείτε ότι αποφεύγετε να κάνετε κάτι, γιατί δήθεν ξεπερνάει τις δυνάμεις σας. Αποφασίστε ότι θα το κάνετε, έστω κι αν κρίνετε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγες.

(ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ ΣΑΣ)

  1. Απομονωθείτε για λίγο, ηρεμήστε και προσπαθήστε να εκλογικεύσετε τις αιτίες, που σας προκαλούν θλίψη. Είναι βέβαιο ότι δεν σας συμβαίνει κάτι εξαιρετικό. Και άλλοι άνθρωποι έχουν νιώσει το ίδιο συναίσθημα για τους ίδιους λόγους και το έχουν ξεπεράσει. Μπορείτε και σεις να το ξεπεράσετε.

(  ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΑΣ)

  1. Μην αποκρύπτετε την ασθένειά σας από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που μπορείτε να έχετε για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη. Αυτό που κυρίως χρειάζεστε δεν είναι τα φάρμακα, αλλά η τρυφερότητα και η αγάπη.

 

( ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΑΞΙΖΕΤΕ )

 

  1. Αποβάλετε την ιδέα ότι τάχα η ζωή είναι ανυπόφορη, ότι δεν αξίζετε τίποτε ή ότι καλύτερα θα ήταν να μην ζείτε. Υιοθετήστε θετική συμπεριφορά. Να μην βλέπετε μόνο τα άσχημα αλλά και τα καλά της ζωής και να ορίσετε στόχους.

ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ  ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

  1. Να εκφράζετε τα αληθινά συναισθήματά σας, ακόμη και όταν αυτά είναι αρνητικά, όπως, για παράδειγμα, τον θυμό, την πλήξη ή την επιθετικότητα.

(ΑΠΟΔΕΚΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ)

  1. Κατανοήστε ποια από τα προβλήματά σας μπορούν να επιλυθούν και με ποιο τρόπο και ποια δεν επιλύονται και πρέπει να τα αποδεχτείτε και να συμβιώσετε μαζί τους.

(ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ)

  1. Να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας και να μην υποχωρείτε από φόβο.

(ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ)

  1. Στραφείτε και πάλι σε δραστηριότητες, που σας ευχαριστούσαν πριν πάθετε κατάθλιψη. Θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον παλιό εαυτό σας, να αναπτύξετε και πάλι θετικά συναισθήματα και να μην υποτιμάτε τον εαυτό σας.

(ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ)

  1. Να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με συγγενικά και φιλικά άτομα και να μετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

(ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ)

  1. Σε περιπτώσεις που η κατάθλιψη οφείλεται σε υπερκόπωση, να αναδιοργανώσετε τη ζωή σας και, αν κριθεί απαραίτητο, να απομακρυνθείτε από το σύνηθες περιβάλλον για να πάρετε αποστάσεις από τα καθημερινά προβλήματα.

(ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ)

  1. Αν η κατάθλιψή σας οφείλεται σε απώλεια χρημάτων εξαιτίας άστοχων επενδύσεων σε οποιονδήποτε επιχειρηματικό τομέα, σκεφτείτε ότι δεν είστε ο μόνος που αντιμετωπίζει μια τέτοια ατυχία. Συζητήστε την περίπτωσή σας για να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας. Θα κατανοήσετε ότι η περίπτωσή σας δεν είναι ούτε μοναδική, ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία και θα πάψετε να αισθάνεστε μειονεκτικά.

(ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ)

  1. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε με ιατρική υπόδειξη να πάρετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αλλά η καλύτερη θεραπευτική μέθοδος είναι διαχρονικά η υπνοθεραπεία, με την οποία μπορείτε να βρείτε τον βαθύτερο ψυχολογικό λόγο της κατάθλιψής σας και να ενδυναμώσετε με ασκήσεις τη θέληση και την αυτοπεποίθησή σας.