ΑΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ένας από τους πιο αρνητικούς παράγοντες για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ατόμου είναι το άγχος στον χώρο εργασίας.

Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, θα πρέπει να δείξετε πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί συνήθως το άγχος της εργασίας μεταφέρεται και στην προσωπική ζωή.

Το άγχος στην εργασία οφείλεται είτε στην ένταση των σχέσεων με άλλους συναδέλφους είτε στον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Και για τις δύο περιπτώσεις σας δίνουμε τις παρακάτω συμβουλές.

Αν έχετε προβλήματα με τους συναδέλφους σας, αποφασίστε να ρίξετε αμέσως τους τόνους έντασης.

Σκεφθείτε καλά ως τρίτος, για ποιο λόγο υπάρχει διαπροσωπικό πρόβλημα, μήπως πρέπει να αλλάξετε κάτι στην συμπεριφορά σας.

Αν δεν μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε και να κάνετε μία αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης, συμβουλευτείτε κάποιον συνάδελφό σας με το οποίο έχετε φιλικές σχέσεις.

Ρωτήστε τον ποια είναι ειλικρινά η άποψή του για την συμπεριφορά σας. Είναι πιθανόν, άθελά σας να προκαλείτε αισθήματα έντονου ανταγωνισμού, ζηλοφθονίας κλπ.

Αποφύγετε από σήμερα τις διενέξεις, λειτουργούν καταστροφικά στο χώρο της εργασίας και μειώνουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης. Γι αυτόν τον λόγο, κανείς ιδιοκτήτης επιχείρησης δεν εκτιμά τις φιλονικίες μέσα στην εταιρεία του.

Η ομάδα των εργαζομένων θα πρέπει να έχει αρμονικές σχέσεις, αλλιώς αργά ή γρήγορα διώχνουν όσους δημιουργούν τέτοιας φύσεως προβλήματα.

Προκειμένου να ρίξετε την ένταση στον χώρο εργασίας, υπάρχει ένα μέτρο που είναι γρήγορα αποτελεσματικό.

Μάθετε να είσθε χαμογελαστός από την ώρα που μπαίνετε στον χώρο εργασίας μέχρι την ώρα που φεύγετε.

Ένα χαμογελαστό πρόσωπο είναι αφοπλιστικό ακόμη και για τον πιο επιθετικό άνθρωπο.

Επιπλέον, ένας χαμογελαστός υπάλληλος δίνει την εντύπωση ανθρώπου που τού αρέσει η εργασία του, ενώ την ίδια στιγμή χαλαρώνει τους συναδέλφους του και έλκει πελατεία.

Θα διαπιστώσετε ότι μέσα σε λίγες μέρες όλοι θα σάς μιλούν με πιο ήρεμο τόνο.

Μάθετε να κάνετε χιούμορ, κυρίως κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων ή όταν καταλαβαίνετε ότι οι συνάδελφοί σας δεν είναι πολύ πιεσμένοι λόγω εργασίας.

Προσοχή, μην κάνετε χιούμορ εις βάρος άλλων συναδέλφων και ποτέ όταν αυτοί έχουν υπερβολικό φόρτο εργασίας, γιατί μπορεί να αντιδράσουν απρόοπτα, αφού είναι αγχωμένοι.

Όταν κάνετε χιούμορ, γίνεστε ευχάριστος και, από την στιγμή που κάνετε τους άλλους να χαμογελάνε, θα γίνετε περιζήτητος.

Αν έχετε πρόβλημα με κάποιο ανώτερό σας, λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ιεραρχία, καθώς και το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερη πείρα από εσάς. Ακούτε πολύ προσεκτικά τι ακριβώς σας λέει και φροντίστε να τον ικανοποιήσετε στο ακέραιο.

Μην φέρνετε εύκολα αντίρρηση, παρά μόνο αν θεωρείτε ότι είναι για το καλό της επιχείρησης.

Αλλά και πάλι, πριν κάνετε τέτοιου είδους προτάσεις σκεφτείτε τις πάρα πολύ καλά,  αν έχετε όντως δίκιο.

Γιατί, στην περίπτωση που δεν έχετε αναλύσει όλες τις παραμέτρους και ο ανώτερος σας σάς αποδείξει ότι έχετε κάνει λάθος, αντί να κερδίσετε πόντους στα μάτια του, θα έχετε χάσει. Θα θεωρηθείτε επιπόλαιος και προπέτης.

Μην κάνετε στους ανωτέρους σας άσχετες παρατηρήσεις που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα και τους κουράζουν, γιατί τότε θα εκνευρίζονται μαζί σας και δεν θα μπορείτε να καταλάβετε το γιατί.

Προτείνετε μόνο λύσεις, μην δημιουργείτε επιπρόσθετα προβλήματα.

Αν έχετε πρόβλημα με ιεραρχικά κατώτερους προσέξτε πάρα πολύ.

Δεν είναι μόνο η ιεραρχία που μετράει, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού.

Ένας κλητήρας μπορεί να έχει φιλική σχέση με πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος.

Μην μιλάτε με έπαρση αλλά όσο μπορείτε πιο ευγενικά. Άλλωστε, αν κάποιος κατώτερός σας δεν σάς συμπαθεί, όταν του βρεθεί η ευκαιρία να σας εκθέσει επαγγελματικά θα το κάνει.

Έχετε απόλυτη ανάγκη και τους κατωτέρους σας, πρώτον γιατί συνεργάζεστε μαζί τους και δεύτερον γιατί όσο πιο δημοφιλής είστε στο προσωπικό, τόσο περισσότερο ανεβαίνουν οι μετοχές σας και οι πιθανότητες για αναρρίχηση στην ιεραρχία.

Μην ξεχνάτε ότι οι φήμες που κυκλοφορούν στον διάδρομο πολύ γρήγορα μαθαίνονται στα υψηλότερα στελέχη.

Μην συνάπτετε ποτέ ερωτική σχέση με συναδέλφους.

Μην  συγχέετε εργασία και ερωτική ζωή. Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιες είδους σχέσεις μαθαίνονται εύκολα και κακοχαρακτηρίζονται από όλους τους εργαζόμενους, είναι πολύ πιθανό ότι με το τέλος της σχέσης μπορεί να έχετε κάνει ένα θανάσιμο εχθρό που περιμένει να σάς εκδικηθεί ανά πάσα στιγμή.

Αν το άγχος σας προέρχεται από τον φόρτο εργασίας:

Μάθετε να μην πανικοβάλλεστε αλλά να κρατάτε πάντοτε την ψυχραιμία σας.

Όταν αρχίσει να υπάρχει φόρτος εργασίας, μην ξεκινάτε αμέσως. Πάρτε τον χρόνο να σκεφτείτε πώς θα κάνετε την εργασία πιο γρήγορα, κατανέμοντάς την σωστά.

Η μισή ώρα που θα σκεφθείτε μπορεί να σάς κάνει να βρείτε μία λύση που δεν είχατε ποτέ σκεφτεί.

Μάθετε να κατανέμετε την εργασία στους συναδέλφους με τέτοιο τρόπο ώστε να δυναμώνετε την αίσθηση της ομάδας.

Δημιουργείστε ενθουσιασμό με τις έξυπνες λύσεις και τον ήρεμο τόνο της φωνής σας.

Μην μεταβιβάζετε ποτέ στους άλλους το άγχος. Λειτουργείστε σαν ομάδα.

Αν είσθε κατώτερος ιεραρχικά, σκεφθείτε για λίγο.

Ποτέ δεν θα σας ζητούσαν κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατον. Εργαστείτε μεθοδικά και ήρεμα.

Μην χάνετε την αυτοπεποίθησή σας.

Τα έχετε καταφέρει πάντοτε και ξέρετε ότι όλα γίνονται στην ώρα τους και όπως πρέπει.

Από την πολύχρονη εμπειρία σας γνωρίζετε ότι κανείς δεν σάς χαρίζει τον μισθό που κερδίζετε!

Φέρνετε πάντοτε εις πέρας όλες τις αποστολές που σάς αναθέτουν.

Δεν υπάρχει λόγος να δυσφορείτε ή να ανησυχείτε.

Το άγχος και η νευρικότητα επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητά σας.

Όταν αισθάνεστε κόπωση, κλείστε για λίγο τα μάτια σας και σκεφτείτε ότι μόλις τελειώσετε την εργασία σας θα κάνετε ό,τι σας αρέσει με τους φίλους ή το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Όσο μεγάλη και κουραστική να είναι μία μέρα, κάποτε τελειώνει.

Θα μπορέσετε να χαλαρώσετε έχοντας εκπληρώσει τέλεια την αποστολή που σάς ανέθεσαν.