ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ & ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ <br />

Διαισθητική και λογική διείσδυση στα άδυτα του 2019

 

Σε έρευνες πολυεπίπεδων θεμάτων, τις εξελίξεις των οποίων επηρεάζουν πολλοί ετερόκλητοι και απρόβλεπτοι παράγοντες, η συνεργασία της ψυχικής ικανότητας της διαίσθησης και της αντίστοιχης νοητικής της λογικής, είναι απαράβατος όρος για να αποφευχθούν αστοχίες, που θα οφείλονται σε εμμονές, σκόπιμες φήμες ή και σε απλούς ευσεβείς πόθους.

Με βάση αυτή την αρχή, της σύμπλευσης διαίσθησης και λογικής

μπορεί να ειπωθεί για την ελληνική οικονομία ότι θα είναι πολύ αμυδρό το φως στο τούνελ της οικονομικής κρίσης. Η δυσπραγία θα συνεχιστεί σε βάθος 3 – 4 ετών και οι Έλληνες θα αισθάνονται ανασφαλείς όχι μόνο λόγω της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης αλλά και εξ αιτίας των τουρκικών απαιτήσεων και συνεχών απειλών.

Στο εσωτερικό μέτωπο το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στις επικείμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο σημερινός πρωθυπουργός, παρά τα εύσημα, που εισπράττει από ξένους παράγοντες, γιατί εκτελεί πρόθυμα τις υποδείξεις τους, έχει συνειδητοποιήσει ότι η αξιοπιστία του έχει μειωθεί δραματικά στο εκλογικό σώμα και δεν θα την ανορθώσουν ούτε η συμπαράσταση της Μέρκελ, ούτε του Μακρόν, ούτε η αμφιλεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε η χωρίς σχεδιασμό  και χωρίς σαφείς στόχους συνάντηση με τον Ερντογάν.

Αυτό δεν συνεπάγεται άνετη πλειοψηφία για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο αρχηγός της, ο Κυριακος Μητσοτάκης, ελέγχει αυτή τη στιγμή τους βουλευτές του, αλλά αντιμετωπίζει την δυσπιστία σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος.

Πρόκειται για δυσπιστία, που έχει τις ρίζες της στο οικογενειακό  παρελθόν και δεν μπόρεσε να την αποδυναμώσει με την προσωπικότητά του.

Εκτός όμως από τους Έλληνες εκλογείς δύσπιστοι είναι και σημαντικοί παράγοντες των ευρωπαϊκών θεσμών, γιατί κρίνουν ότι δεν θα μπορεί να ελέγχει την λαϊκή αντίδραση στα οικονομικά μέτρα, που θα του υποδείχνουν.

Προβλήματα στην πολιτική πορεία του Κ. Μητσοτάκη έχει  προκαλέσει στο παρελθόν και η αδελφή του, η Ντόρα  Μπακογιάννη. Θα σταθεί όμως στο πλευρό του αδελφού της στις προσεχείς εκλογές, γιατί θα είναι το «εισιτήριό» της για να έχει πάλι εξουσία.

 Η Ντόρα θα προσπαθήσει να εκλογικεύσει και τον γιο της, τον Κώστα Μπακογιάννη, να απέχει, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, από κοινωνικά σκάνδαλα, που μπορούν να είναι επιζήμια και για τον ίδιο αλλά και για τον θείο του, τον Κ. Μητσοτάκη. Έρωτες, νόμιμα και εξώγαμα παιδιά, διαζύγια και ενοχλητικές ιδιορρυθμίες μπορούν να αναβληθούν μέχρι να αποφανθεί το εκλογικό σώμα.Στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος θα συμβάλουν και τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν. Είναι κατανοητή η ανησυχία όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Κυπρίων για τις προθέσεις του τούρκου προέδρου. Δεν πρέπει, πάντως, να ελπίζουμε ότι από αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα. Η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων προσελκύει οικονομικά μεγαθήρια και ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα μπορούν να αποφασίσουν οτιδήποτε χωρίς την συγκατάθεσή τους.Από τους άλλους πολιτικούς, έντιμος και καλός γνώστης του κυπριακού είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Πρόσφερε ουσιαστική βοήθεια στην Κύπρο και γι’ αυτό ασκήθηκαν  αφόρητες πιέσεις να απομακρυνθεί από τη θέση του για να διευκολυνθεί η λύση του κυπριακού.Μέχρι πρόσφατα σημαντικός παίχτης της πολιτικής ήταν και ο Πανος Καμένος. Επένδυσε όμως όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στο μακεδονικό ζήτημα και αυτό ήταν λάθος. Τώρα, θα αγωνιστεί με κάθε μέσον για την πολιτική του επιβίωση, αλλά οι πιθανότητες να περάσει πάλι την πόρτα της Βουλής είναι πενιχρές.Κυρίαρχος της πολιτικής ζωής στην Κύπρο θα είναι και αυτή τη χρονιά ο πρόεδρός της ΝικοςΑναστασιάδης. Έχει συνείδηση του φορτίου, που έχει επωμιστεί και καταλαβαίνει ότι οι ιστορικές του ευθύνες είναι μεγάλες. Κάθε αστοχία σχετική με τη λύση του κυπριακού θα αμαυρώσει την υστεροφημία του.

Είναι όμως αδύναμος πολιτικά και στρατιωτικά και είναι αμφίβολο αν οι φιλικές σχέσεις με ηγέτες γειτονικών χωρών, θα  βοηθήσουν την Κύπρο, αν κάνει κάποια στρατιωτική κίνηση η Τουρκία. Αυτό το ενδεχόμενο του προκαλεί άγχος, που προσπαθεί να το εξορκίσει με κάθε τρόπο.

Εκτός όμως από τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει, έχει και προβλήματα υγείας, τα οποία δεν θα μπορέσει να αγνοήσει.

 Στη διεθνή πολιτική σκηνή οι προβολείς θα είναι και φέτος σταθερά στραμμένοι στον πλανητάρχη και μεγιστάνα επιχειρηματία πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει και στο λαϊκίστικο σλόγκαν Πρώτα η Αμερική.  Με αυτό κέρδισε την προεδρία και δεν θα το αναθεωρήσει, έστω και αν προκαλεί αντιδράσεις, που θα ζημιώσουν ηθικά και οικονομικά τη χώρα του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε στον οικονομικό πόλεμο, που έχει εξαπολύσει σε όλο τον πλανήτη ο Τραμπ με την υπογραφή οικονομικής συμφωνίας με την Ιαπωνία.

Η κατάργηση δασμών και η απλούστευση πολλών εμπορικών συναλλαγών θα ωφελήσει την Ελλάδα, καθώς σχεδόν πεντακόσιες επιχειρήσεις εξάγουν προϊόντα τους στην Ιαπωνία.

Σε πολιτικό – στρατιωτικό επίπεδο οι διαφωνίες του Τραμπ με τον Ερντογάν δεν επαρκούν για την αποτροπή θερμού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος ή Κύπρου.

Παρ’ όλα αυτά, ο ισχυρογνώμονας Ερντογάν δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα κάνει ο πάντα απρόβλεπτος Τραμπ, αν από τις απειλές περάσει στην πράξη. Διαφωνούν σε πολλά, αλλά τον Τραμπ έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα η αγορά από τον Ερντογάν ρωσικών όπλων.

Οι σχέσεις του Τραμπ με τον Πούτιν θα παραμείνουν δύσκολες, γιατί δεν είναι διατεθειμένος να μοιραστεί την παγκόσμια κυριαρχία με κανένα και πολύ περισσότερο με τη Ρωσία. Η κατάσταση, άλλωστε, στην Ουκρανία θα του δώσει ευκαιρίες να αναγκάσει τον Πούτιν σε στρατηγικές υποχωρήσεις.

 

  Προβληματικές θα είναι και οι σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα με τον με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουελ Μακρόν.

Πιστεύει ότι την πολιτική των ΗΠΑ και πιστεύει θα εξυπηρετούσε η προεδρία της Λεπέν. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται πιθανό μετά την πρόσφατη συνάντηση του Μακρόν με την Μέρκελ και την προβολή της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ως διαδόχου της στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Η Καρενμπάουερ  είναι γαλλομαθής, γαλλόφιλη και δηλωμένη οπαδός της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Νέες, επίσης, εντάσεις στις σχέσεις με την Κίνα προκάλεσε η σύλληψη στον Καναδά της Ουάνγκζου Μενγκ, σημαντικού στελέχους  κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, με την δικαιολογία ότι παραβίασε αμερικανικές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Το Πεκίνο αρνείται με οργή τις κατηγορίες και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή της. Θα γίνει, αλλά θα κοστίσει ακριβά.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή του ζωή, ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα, που θα προκαλέσουν τα παιδιά και ο γαμπρός του. Η κόρη του, η Ιβάνκα, εξουσιάζει τον άνδρα της, αλλά φαίνεται ότι έχει υπερβεί τα όρια και οι αντιδράσεις του είναι αναμενόμενες.

Επιπλέον απειλείται από Μουσουλμάνους και πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη τις απειλές τους.

Πρόσθετα προβλήματα του θα του δημιουργήσει, αν υλοποιηθεί, η πρόθεση της Μισέλ, της συζύγου του Μπαράκ Ομπάμα, να διεκδικήσει μελλοντικά την προεδρία.

Στα Βορειοδυτικά της Ευρώπης, η ιδιόρρυθμη και πείσμων Τερέζα Μέι δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί ικανοποιητικά την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν δείχνει όμως καμιά προθυμία να παραιτηθεί, δεδομένου ότι ακόμη και οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι αποδείχνονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Η Κύπρος και τα προβλήματά της δεν την απασχολούν ιδιαίτερα. Το ενδιαφέρον της περιορίζεται στην παρουσία της αγγλικής βάσης.

Στην πολιτική έχει υιοθετήσει ως πρότυπο την Θάτσερ. Δεν είναι όμως το ίδιο εύστροφη και ευέλικτη, ενώ δείχνει αρκετά αδέξια στις δημόσιες εμφανίσεις.

Στα πλατό των τηλεοπτικών καναλιών, Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου θα συνεχίσει με επιτυχία την καριέρα της. Είναι άτομο καλόπιστο και δεν αρνείται να πει ένα καλό λόγο για καθένα από συναδέλφους και τεχνικούς, που συμμετέχουν στις εκπομπές της.

Πρέπει, πάντως, να είναι πιο προσεκτική στις συναισθηματικές της επιλογές.

Από τις γνωστές «ντίβες» της μικρής οθόνης, για την Ελένη Μενεγάκη, έχει φτάσει πια το πλήρωμα του χρόνου να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες, καθώς δείχνει ότι αυτές, με τις οποίες έγινε πασίγνωστη την έχουν κουράσει.

Με τον σύζυγό της διαφωνούν σε πολλά, όχι όμως και σε ό,τι αφορά εμπορικά ζητήματα. Θα είναι καλό σε αυτά να έχουν στενότερη συνεργασία.

Ο  Γ. Λιάγκας να σκεφτεί ψύχραιμα ότι η πρώην αγαπημένη του Φαίη αποτελεί πια παρελθόν και στόχος του πρέπει να είναι η καριέρα του και η ρύθμιση των οικονομικών του.

Για τα παιδιά του θα είναι πάντα άψογος πατέρας.

Η Φαίη Σκορδά διατηρεί την ψυχραιμία της,  συντηρεί καλές σχέσεις με τα παιδιά της και συνάπτει διάφορες σχέσεις. Το μόνο, που φαίνεται να την απασχολεί για τον πρώην σύζυγό της είναι να πληρώνει για την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η τηλεοπτική σταδιοδρομία της θα παραμείνει σε ανοδική πορεία, γιατί έχει τη στήριξη του καναλιού, στο οποίο απασχολείται.

Η δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Τατιάνα Στεφανίδου δεν θα αποφύγει συναισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ο δεύτερος γάμος της με τον Ν. Ευαγγελάτο, παρά το γεγονός ότι απέκτησαν δύο παιδιά, δεν της έφερε και την απαραίτητη συναισθηματική πληρότητα.

Επιπλέον η εκπομπή της δεν έχει την επιτυχία, στην οποία είχε επενδύσει πολλές ελπίδες.

Ο έλεγχος των απαιτήσεων και η εκλογίκευση των ιδιοτροπιών της, θα συμβάλουν σε σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής της.

Ο Νίκος Ευαγγελάτος διανύει και αυτός μια δύσκολη συναισθηματική περίοδο. Είναι όμως διατεθειμένος να κάνει πολλές υποχωρήσεις για χάρη των παιδιών του.

Επαγγελματικά θα αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, αλλά θα μπορέσει να τις ελέγξει και τελικά να πετύχει τους στόχους του.

Να προσέχει την σωματική και ψυχική του υγεία και να μην παρασύρεται από φοβίες, που υπονομεύουν αδικαιολόγητα την αισιοδοξία και τον δυναμισμό του.

Η Κατερίνα Καινούργιου,  δραστήρια και καλά εκπαιδευμένη  παρουσιάστρια, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας έχει στο ενεργητικό της πολλές επιτυχίες σε κάθε τομέα, στον οποίο απασχολήθηκε.

Παρ’ όλα αυτά η ζωή επιφυλάσσει σε όλους εκπλήξεις και κάποιες από αυτές υποχρέωσαν την Κατερίνα να αναθεωρήσει τους στόχους της και να διορθώσει ή να επιλέξει άλλους. Είναι βέβαιο ότι θα το κάνει με επιτυχία.

qrf