Τα κρίσιμα πρώτα λεπτά μιας νέας γνωριμίας

Η δημιουργία σταθερού δεσμού μεταξύ δύο συντρόφων του ανηφορικού δρόμου της ζωής είναι διαδικασία πολυσύνθετη και συχνά πολύχρονη, που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους και των δύο και προϋποθέτει την πίστη ότι ο ένας είναι πλασμένος για να συμπληρώσει τον άλλο. Μερικές φορές όμως το ερωτικό παιχνίδι το κερδίζει ή το χάνει κάποιος στα πρώτα λεπτά, αν όχι στα πρώτα δευτερόλεπτα, της γνωριμίας του με τον άλλο. Η επιτυχία τον ενθουσιάζει, ενώ η αποτυχία του αφήνει την πικρή γεύση ότι έχασε μια σημαντική ευκαιρία, που θα άλλαζε τη ζωή του και θα τον έκανε ευτυχισμένο. Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει και τι πρέπει να προσέχουμε σ’ αυτά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μιας νέας γνωριμίας.

Στο πρώτο στάδιο της γνωριμίας οι άντρες δείχνουν φανερά ότι τους ευχαριστεί η συναναστροφή με όμορφες γυναίκες. Συνήθως έλκονται από στερεότυπα ομορφιάς, όπως αυτά προβάλλονται από τον  τύπο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, γιατί τα έχουν συνδέσει στις φαντασιώσεις τους με τη διαθέσιμη στις σεξουαλικές τους ορέξεις γυναίκα, την εύκολη αλλά και δυναμική, που σε όλες τις περιστάσεις παραμένει μια κούκλα.

Στο βιβλίο μου Όταν ο Αδάμ συνάντησε την Εύα επισημαίνω ότι οι άντρες, που λειτουργούν με αυτά τα στενά αισθητικά κριτήρια δείχνουν ανωριμότητα και αδύνατο χαρακτήρα, καθώς συγχέουν την έννοια της σχέσης και γενικότερα της επαφής με το άλλο φύλο με αυτό που απλά είναι τερπνό για τους οφθαλμούς. Οι γυναίκες δεν εκτιμούν καθόλου μια τέτοια στάση και ίσως το γεγονός ότι πολλοί νέοι γίνονται παθητικοί θεατές του ερωτικού παιχνιδιού οφείλεται στην αδυναμία τους να ξεφύγουν από τα πρότυπα που τους περνούν τα ΜΜΕ.

Για τις γυναίκες, αν και αυτές επίσης προσέχουν αρκετά την εξωτερική εμφάνιση των αντρών, αυτή η φάση διαρκεί πολύ λιγότερο χρονικά και είναι λιγότερο καθοριστική απ’ όσο στον άντρα. Η γυναίκα έχει κάποια γενικότερα κριτήρια για την εξωτερική εμφάνιση και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να παρατηρεί πολύ πιο γρήγορα στον άντρα κάποια άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να της αρέσουν περισσότερο, όπως το σχήμα των χειλιών του, τα χέρια του και πώς τα χρησιμοποιεί για να εκφράσει τις απόψεις του, τη χροιά της φωνής του, τη στάση του σώματός του, πώς χαμογελάει και χίλιες δύο άλλες λεπτομέρειες. Δεν θα ήταν μάλιστα καθόλου άστοχο, αν λέγαμε ότι η γυναίκα, ως πιο διαισθητική στις επαφές της, προσέχει ιδιαίτερα την αύρα που εκπέμπει ο άντρας, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι και ο άντρας δεν προσέχει την αντίστοιχη της γυναίκας.

Πράγματι, όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα ενεργειακό πλέγμα που μας συντροφεύει εφ’ όρου ζωής και εκπέμπει μαγνητισμό που έλκει το αντίθετο φύλο. Αυτό το ενεργειακό πλέγμα δεν είναι σταθερό, αλλά αλλάζει καθημερινά και πολλές φορές την ίδια ώρα, ανάλογα με τη διάθεση και τα συναισθήματα που νιώθουμε. Εκφράσεις, όπως «σήμερα έχεις τις μαύρες σου» ή «φαίνεσαι πεσμένος», αναφέρονται αποκλειστικά στην ψυχολογική διάθεση του άλλου και στην εντύπωση που μας δίνει. Έτσι, αν συναντήσετε τον σύντροφο των ονείρων σας, όταν είναι στις «μαύρες» του, είναι απίθανο να καταφέρετε κάτι μαζί του. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος βγαίνει αυτόματα από το ερωτικό παιχνίδι, όταν δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Είναι δύσκολο να προσελκύσουμε κάποιον, αν είμαστε κατσουφιασμένοι και κάνουμε μορφασμούς δυσφορίας.

Όταν θέλουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του άλλου να μας γνωρίσει, πρέπει να εκπέμπουμε θετική ενέργεια, χωρίς να προσποιούμαστε, αλλά με φυσικό τρόπο. Έχει παρατηρηθεί ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες εκτιμούν πολύ όποιον βρίσκεται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, είναι άνετος, χαμογελαστός, ανοικτός σε νέες γνωριμίες, χωρίς προκαταλήψεις που δείχνουν ψυχολογικά τραύματα ή ανασφάλειες. Αυτός ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγνητίσει κάποιος τον άλλο, ώστε να του μιλήσει χωρίς αναστολές.

Ας ληφθεί υπόψη ότι ο άνθρωπος που σας ενδιαφέρει θα αισθανθεί ακόμη μεγαλύτερη έλξη για σας, αν διαπιστώσει ότι είστε ευχάριστος με την παρέα σας, γιατί θα πιστέψει ότι είστε ενδιαφέρον άτομο που του αρέσει να περνούν καλά και οι άλλοι. Αυτό ισχύει περισσότερο, όταν ο άντρας θέλει να γοητεύσει μια γυναίκα. Από τη στιγμή που δείχνει κοινωνικός και ευχάριστος σε πολλά άτομα, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να τον πλησιάσει ακόμη και από περιέργεια μια γυναίκα. Οι πιθανότητες μειώνονται δραματικά, αν κάποιος δείχνει απόμακρος.

Η απομονωμένη, επίσης, σε μια κοινωνική εκδήλωση γυναίκα, συνήθως δεν δίνει την εντύπωση ότι πλήττει, αλλά ότι περνάει ερωτική απογοήτευση και αισθάνεται μοναξιά. Ο άντρας που θα την πλησιάσει, θα της δείξει συμπόνια, χωρίς να εκδηλώσει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, από την πρώτη συνάντηση των δύο αντίθετων φύλων διαπιστώνεται η παρουσία μαγνητισμού, που άλλοτε εκδηλώνεται ως συγχρονισμός ενέργειας, οπότε έλκει τους δύο πρωταγωνιστές, κι άλλοτε φορτίζει αρνητικά την ατμόσφαιρα και τους απωθεί, όταν και οι δύο έχουν πολύ έντονη προσωπικότητα, αλλά δεν βρίσκονται τη συγκεκριμένη στιγμή στην ίδια ψυχολογική διάθεση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο ενεργειακός συγχρονισμός είναι ιδιαίτερα έντονος. Έχω ακούσει από ορισμένους επισκέπτες μου ότι είχαν την εντύπωση πως είδαν μια παράξενη λάμψη, σαν σπινθήρα, στη μέση απόσταση μεταξύ των δύο, όταν διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά τα βλέμματά τους με τον σύντροφο των ονείρων τους. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια θυελλώδη σχέση, χωρίς αυτό να συνεπάγεται όμως ότι θα είναι και μακροχρόνια. Απλώς τη συγκεκριμένη στιγμή εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος ενεργειακού κύματος.

Ας σημειωθεί ότι αυτός ο συγχρονισμός δεν διαρκεί για πάντα, αλλά μπορεί να είναι μόνο στιγμιαίος ή να διαρκέσει για περιορισμένο διάστημα, γι’ αυτό, όσοι δεν τον εκμεταλλεύονται, χάνουν την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Για να είμαστε ειλικρινείς η, με την καλή σημασία, εκμετάλλευση αυτής της ευκαιρίας από τους άντρες δεν είναι και τόσο εύκολη, γιατί   πολλοί πανικοβάλλονται με τη σκέψη ότι έχουν απέναντί τους τη γυναίκα που ονειρεύονταν και διστάζουν να κάνουν το πρώτο αποφασιστικό βήμα. Οι γυναίκες, όμως, γενικά το περιμένουν, γιατί κολακεύονται με το ενδιαφέρον που τους δείχνουν. Σπάνια εκτιμούν τον άντρα που περιμένει να κάνουν κάτι, που να δείχνει ότι ενδιαφέρονται γι αυτόν και είναι δικαιολογημένες, γιατί στην πραγματικότητα ο αντρικός δισταγμός  δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης.Η συμβουλή που δίνω στους συνεσταλμένους και διστακτικούς άντρες που ζητούν τη βοήθειά μου για να ξεπεράσουν παρόμοια προβλήματα είναι να συμπεριφέρονται με όσο το δυνατό περισσότερο φυσικό τρόπο στην πρώτη τους λεκτική επαφή και να μην λεπτολογούν τι πρέπει να πουν. Δεν χρειάζεται από την πρώτη φράση τους να καταλάβει κάποιος ότι είναι ιδιοφυΐα. Μπορούν να δημιουργήσουν καλή εντύπωση από τον τρόπο με τον οποίο θα πλησιάσουν, από την άνεσή τους που δηλώνει αυτοπεποίθηση. Το ζητούμενο δεν είναι να πιάσουν φιλοσοφική συζήτηση, αλλά να σπάσουν τον πάγο. Έτσι, ακόμα και αν συστηθούν απλώς λέγοντας « Γεια χαρά, με λένε..», έχουν κάνει το πρώτο βήμα. Όσο πιο απλός και φυσικός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουν τον υποψήφιο σύντροφό τους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να αρχίσουν μαζί του μια πρώτη συζήτηση, η οποία μπορεί να τους φέρει πιο κοντά ή, τουλάχιστον, να τους ανοίξει τον δρόμο για μια ακόμη αναγνωριστική μεταξύ των δύο πλέον συνάντηση.

Αν ρωτήσουν κάτι, να προσπαθήσουν να μην μπορεί ο άλλος να απαντήσει μονολεκτικά και να κόψει έτσι την ορμή τους. Όσο πιο αναλυτικά τους απαντήσει, τόσο μεγαλύτερη διάθεση θα έχει να τους γνωρίσει καλύτερα.Βέβαια, στην πρώτη συζήτηση, επειδή είναι σύντομη, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες κάνουν κάποια λάθη. Πάντα όμως, εφόσον κάποιος σας ενδιαφέρει, πρέπει να του δίνετε μια ακόμη ευκαιρία.