Τα 10 σημαντικότερα λάθη  Που κάνουμε στις σχέσεις

Ίσως το δυσκολότερο κεφάλαιο της ανθρώπινης ζωής να είναι οι σχέσεις. Ερωτικές, συζυγικές ή, γενικότερα, δυαδικές, οι σχέσεις αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινότητας αλλά και της ψυχικής υγείας του ατόμου. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση με επιθυμίες, φαντασιώσεις για το τι είδους θα είναι η σχέση τους, αλλά σπάνια με τη γνώση ότι και οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν ενεργά κάτι, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσει η σχέση τους και να αποκομίσουν από αυτή τα οφέλη που φαντάζονται.

 

Λάθος Νο 1. Έλλειψη σεβασμού

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την έννοια του σεβασμού με τους μεγαλύτερούς τους, με διάφορα αξιώματα και θεσμούς, όπως τους δασκάλους ή τους παπάδες, αλλά ξεχνούν ότι ο σεβασμός είναι θεμέλιος λίθος για κάθε ανθρώπινη σχέση. Έτσι, ακούμε μια γυναίκα που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί κατηγορεί -δίκαια ή άδικα- τον άντρα της, ή έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σκηνής όπου ένας άντρας φωνάζει στη γυναίκα του μπροστά σε τρίτους, ακυρώνοντας ή μειώνοντάς την.

Αν και αυτά είναι ακραία παραδείγματα, ωστόσο συμβαίνουν συχνά όταν υπάρχει πίεση ή προβλήματα σε μια σχέση. Ο σεβασμός σε μια σχέση ορίζεται ως μια στάση ζωής που διακρίνεται από ευγένεια, αβρότητα και λεπτότητα προς το άλλο άτομο. Ο/η σύζυγος χρειάζεται να ακούσει τον καλό λόγο και το «ευχαριστώ». Το πρόβλημα είναι ότι συχνά θεωρούμε τον άλλον δεδομένο και δεν του κάνουμε κομπλιμέντα ή δεν του δείχνουμε την εκτίμησή μας, κάτι που το χρειάζεται όπως κι εμείς το χρειαζόμαστε από τον/την σύντροφό μας.

 

Λάθος Νο 2. Έλλειψη προσοχής

Σε πολλές περιπτώσεις, μιλάει το ένα μέλος του ζευγαριού και το άλλο απλώς… δεν ακούει! Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να προσέχουμε τον/την σύντροφό μας όταν μας μιλάει, να παρατηρούμε τη γλώσσα του σώματός του/της, να μην διακόπτουμε και να μην κάνουμε μειωτικά σχόλια.

 

Λάθος Νο 3. Έλλειψη σεξουαλικής οικειότητας

Το ότι ένα ζευγάρι έχει σεξουαλική ζωή δε σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή ή ότι αισθάνονται ο ένας κοντά στον άλλον. Πολλές φορές η σεξουαλική ζωή γίνεται ένα ακόμα καθήκον ή κάτι που κανείς δίνει στο σύντροφό του επειδή το ζητάει ή για να διατηρήσει την ηρεμία στη σχέση.

Όμως, η πραγματική οικειότητα στη σεξουαλική ζωή χαρακτηρίζεται από μία ανοιχτή στάση του ζευγαριού, καλή επικοινωνία, προκαταρκτικά, ζεστασιά και συναισθηματική εγγύτητα, πράγματα που συνοδεύουν και ενισχύουν τη σεξουαλική ζωή. Όταν το ένα μέλος του ζευγαριού αναρωτιέται αν η σεξουαλική τους ζωή είναι ικανοποιητική για το άλλο άτομο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη σεξουαλικής οικειότητας και ότι το ζευγάρι θα πρέπει να δουλέψει σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Λάθος Νο 4. Απαίτηση να έχουμε πάντα δίκιο

Μια τέτοια στάση ζωής μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει, αφού προϋποθέτει ότι το ένα μέλος του ζευγαριού κάνει ή λέει το σωστό, ενώ το άλλο μέλος κάνει λάθη. Όταν διορθώνουμε διαρκώς το σύντροφό μας, επισημαίνουμε τα λάθη του και του κάνουμε κήρυγμα για να διορθωθεί, το πιθανότερο είναι ότι τον αποξενώνουμε, παρά τον φέρνουμε κοντά μας. Καλό είναι να παραδεχόμαστε ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος και ότι ούτε εμείς ούτε ο άλλος έχει ανά πάσα στιγμή τις σωστές απαντήσεις στο κάθε τι.

 

Λάθος Νο 5. Έλλειψη περάσματος από τη θεωρία στην πράξη

Το να δίνουμε υποσχέσεις ή απειλές είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα στον κόσμο. Το δύσκολο, αλλά και το σημαντικό είναι να μπορούμε να περάσουμε από τα λόγια στα έργα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σιγουριάς στον/στην σύντροφό μας.

 

Λάθος Νο 6. Αστεία που πληγώνουν

Όσο σημαντικό είναι το χιούμορ σε μια σχέση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ξέρεις κανείς που να σταματάει, γιατί το χιούμορ του προσβάλλει ή στεναχωρεί τον άλλον. Και βέβαια, το να κατηγορούμε τον άλλον ότι δεν έχει αίσθηση του χιούμορ δεν λύνει, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα.

Όταν κανείς θέλει να πει κάτι, είναι προτιμότερο να το πει με ήρεμο και ξεκάθαρο τρόπο, παρά με χιουμοριστικό και προσβλητικό τρόπο, που αφήνει τον άλλον να αναρωτιέται για τα ελαττώματα ή τα λάθη του. Έτσι, δεν θα πρέπει κανείς να κατηγορεί τον/την σύζυγό του ότι είναι υπερ-ευαίσθητος ή ότι δεν έχει αίσθηση του χιούμορ, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσει ο ίδιος την προσέγγιση προς τον/την σύντροφό του.

 

Λάθος Νο 7. Ανειλικρίνεια

Τα ψέματα και τα μυστικά σε μια σχέση δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνουν. Είναι πολύ πιο τίμιο -για τον εαυτό του και τον/την σύντροφό του- να παραδεχτεί κανείς με ειλικρίνεια ορισμένα πράγματα, παρά να τα συγκαλύπτει πίσω από σύννεφα καπνού. Η ανειλικρίνεια και το ψέμα αποδυναμώνουν τη σχέση, διαβρώνουν την εμπιστοσύνη και την εγγύτητα του ζευγαριού.

 

Λάθος Νο 8. Ενοχλητικές συνήθειες

Παρόλο που από νωρίς διδασκόμαστε ότι θα πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον μας, και ιδιαίτερα τους οικείους μας, με τα ελαττώματά τους, ωστόσο αυτό δεν είναι δικαιολογία για έναν άνθρωπο να παραμελεί τον εαυτό του. Ενοχλητικές συνήθειες, είτε αυτές αφορούν την προσωπική υγιεινή είτε πρόκειται για συνήθειες του στυλ ότι κάποιος πάντα φτάνει αργοπορημένος ή βρίσκει ψεγάδια σε ότι κάνει ο σύντροφός του, πρέπει να διορθώνονται, αλλιώς η σχέση κινδυνεύει.

 

Λάθος Νο 9. Εγωισμός και απληστία

Πολλές φορές οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση χωρίς να σκέφτονται κανέναν και τίποτε άλλο εκτός από τον εαυτό τους. Θεωρούν ότι το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από το άτομό τους και δεν αφήνουν χώρο για κανέναν άλλον. Έτσι, όταν κάποιος σκέφτεται εγωιστικά και, για παράδειγμα, ξοδεύει πολλά χρήματα για τα δικά του χόμπι, αλλά θυμώνει όταν ο/η σύντροφός του ξοδεύει κάτι για τον εαυτό του, έχουμε ένα παράδειγμα εγωιστικής στάσης που δεν ωφελεί σε τίποτα τη σχέση. Ο εγωιστής άνθρωπος σκέφτεται τη βολή του και δεν ανοίγει το σπίτι του σε συγγενείς και φίλους για να μην κουραστεί και ξεβολευφτεί, προτιμώντας την απομόνωση και αδιαφορώντας για τις ανάγκες του συντρόφου του.

 

Λάθος Νο 10. Ξεσπάσματα θυμού

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις απόψεων είναι αναπόφευκτες σε ένα ζευγάρι. Ωστόσο, το πώς θα χειριστεί κανείς τις διαφωνίες του είναι σημαντικό και είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιλέξει. Τα ξεσπάσματα θυμού και οι επιδείξεις νεύρων συνήθως δεν οδηγούν πουθενά μακροπρόθεσμα. Το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργήσουν κακή διάθεση, αποξένωση και περισσότερο θυμό στον/στη σύντροφο. Η επιχειρηματολογία για να υπερασπίσει κανείς τη γνώμη του είναι σημαντικότερη από το θυμωμένο ξέσπασμα και το βρίσιμο, που δείχνουν ότι αυτό το άτομο δεν μπορεί να χειριστεί διαφορετικά την κουβέντα.