ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣΜΟ

Αν αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να χωρίσετε με τον σύντροφό σας, μην πέσετε σε κατάθλιψη. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει ζήσει αυτό το συναίσθημα, γιατί είναι πολύ σπάνιο να βρούμε από την πρώτη σχέση τον σύντροφο της ζωής μας.

Ο τρόπος αλλά και ο χρόνος, μετά  τον οποίο ο άτυχος δεσμός θα αποτελεί ανώδυνο παρελθόν, εξαρτώνται  από την προσωπικότητα και την παιδεία του καθενός. Κάποια πράγματα όμως είναι αυτονόητα και είναι καλό να μην τα ξεχνάμε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής μας.

  1. Αν πιστεύετε ότι έχει ραγίσει το γυαλί του δεσμού σας, μην μένετε προσκολλημένοι σε μια σχέση, η οποία δείχνει δείγματα παρακμής, έλλειψης έρωτα και τρυφερότητας ή αλληλοσεβασμού.
  2. Αντιμετωπίστε με θάρρος και αξιοπρέπεια το ενδεχόμενο του χωρισμού. Μην προσπαθήσετε να συνεχίσετε τη ζωή σας πάση θυσία με τον άλλο. Αποδεχτείτε ότι δεν έχετε κοινό μέλλον.
  3. Μην τρέφετε αυταπάτες ότι με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις θα διατηρήσετε μια κλονισμένη σχέση. Όσο περισσότερο θα συντηρείτε αυτή την κατάσταση, τόσο πιο βίαιος θα γίνει τελικά ο χωρισμός με πολύ αρνητικές συνέπειες και για τους δύο.
  4. Αν χωρίσετε, προσέξτε να μην λογοφέρετε και να μην κρίνετε έντονα ο ένας τον άλλον. Η συναισθηματική φόρτιση θα σας κάνει να πείτε λόγια που δεν θα θέλατε και για τα οποία αργότερα θα μετανιώσετε.
  5. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και χωρίστε με κοινή συναίνεση. Τα ψυχικά τραύματα θα είναι λιγότερα και δεν θα επηρεάσουν τον συνήθη τρόπο της ζωής σας ούτε τις μελλοντικές συναισθηματικές σχέσεις σας.
  6. Μην εκδηλώσετε τάσεις μνησικακίας, επειδή ο σύντροφός σας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας, ούτε να οργιστείτε με τον εαυτό σας, γιατί απέτυχε η σχέση, στην οποία είχατε επενδύσει όνειρα ευτυχίας. Όλοι κάνουμε σφάλματα. Την επόμενη φορά μπορεί να είστε εσείς που θα παίξετε το ρόλο του σημερινού σας συντρόφου.
  7. Αποφύγετε να γίνετε αχθοφόροι ενός τραυματικού παρελθόντος και, προπάντων, μην πιστεύετε ότι όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν με τον πρώην σύντροφό σας. Μην είστε απόλυτοι στις κρίσεις σας και μην υιοθετείτε ισοπεδωτική στάση για όλα και για όλους.
  8. Αξιοποιήστε την εμπειρία του χωρισμού. Αποφασίστε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος και, κυρίως, μην παίξετε τον ρόλο του θύματος, όσο πληγωμένοι και αν αισθάνεστε. Κάποιοι θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν την αδυναμία σας.
  9. Μην μιλάτε εύκολα για το ερωτικό σας παρελθόν σε μια καινούργια σχέση. Κρατήστε κάποια πράγματα μυστικά, κυρίως αυτά που μπορούν να βάλουν σε υποψίες τον νέο σας σύντροφο.
  10. Αποφύγετε να κάνετε νέα σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό. Πιθανότατα θα συνδεθείτε με λάθος άτομο, που απλώς θα έχει κατά τη γνώμη σας διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πρώην σύντροφο.

Εύχομαι να μην χρειαστείτε ποτέ αυτές τις υποδείξεις. Αν όμως συμβεί να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο ενός χωρισμού, καλό θα είναι να τις θυμάστε.