ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής ανορεξίας οφείλονται σε  λανθασμένες εκτιμήσεις των γονέων, που προσπαθούν να δώσουν τροφή στο παιδί περισσότερη, από όση μπορεί να καταναλώσει.Θα αποφύγετε την περιπέτεια της παιδικής ανορεξίας, αν κατανοήσετε έγκαιρα τα εξής:

  1. 1. Μην πιέζετε, ακόμη και το πρόωρα γεννημένο παιδί, να τρώει περισσότερο, από όσο συνιστούν οι γιατροί.
  2. Αφήστε το βρέφος να αποφασίσει πόσο γάλα θα πιει. Μην του επιβάλλετε εσείς την ποσότητα. Όσο περισσότερο το αφήνετε ήρεμο, τόσο περισσότερο πίνει.
  3. Μην βάζετε επίμονα στο στόμα του βρέφους το μπιμπερό για να τελειώσει όλο το περιεχόμενό του. Το βρέφος θα ερμηνεύσει την επιμονή σας ως μορφή επιβολής και τιμωρίας και θα αρχίσει να αποφεύγει το μπιμπερό.
  4. Όταν εισάγετε στο διαιτολόγιό του παιδιού για πρώτη φορά στερεές τροφές, σκεφτείτε ότι του είναι κάτι νέο, γιατί γνωρίζει μόνο το γάλα. Είναι λογικό τις πρώτες μέρες να μην τρώει αρκετά. Δώστε του τον απαραίτητο χρόνο για να συνηθίσει τις καινούργιες γεύσεις και μην το πιέζετε φορτικά.
  5. Μην σας διαφεύγει ότι το παιδί από τον έκτο μήνα και μετά κερδίζει λιγότερο βάρος. Είναι, λοιπόν, σύνηθες μετά τον έκτο μήνα να έχει λιγότερη όρεξη.
  6. Σε ηλικία ενός με δύο ετών πολλά παιδιά γίνονται δύστροπα στο φαγητό και αρνούνται κάποιες τροφές. Σε αυτή την ηλικία το παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να έχει τις προτιμήσεις του και να τις επιβάλλει και στους γονείς του. Έτσι, συχνά η δυστροπία του οφείλεται στην τάση να προβάλλει την προσωπικότητά του και παράλληλα να δοκιμάζει τα όρια των γονιών του.
  7. Κατά τη σχολική ηλικία η ανορεξία του παιδιού συχνά οφείλεται στο σχολικό άγχος, σε αρνητικά σχόλια των συμμαθητών του για το βάρος του ή σε δυσάρεστο περιβάλλον στο σπίτι κατά την ώρα του φαγητού. Να μιλήσετε με το ίδιο το παιδί και να το ρωτήσετε για ποιο λόγο δεν έχει όρεξη. Αν διαπιστώσετε ότι δεν σας αποκαλύπτει τους λόγους, συμβουλευτείτε παιδίατρο ή ψυχολόγο.
  8. Σε κάθε περίπτωση δώστε μεγάλη σημασία στην ατμόσφαιρα που υπάρχει στο σπίτι σας την ώρα του φαγητού. Απαγορεύονται οι καβγάδες, οι εντάσεις, οι παρατηρήσεις για τις επιδόσεις στο σχολείο και γενικά καθετί που μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.
  9. Για ένα διάστημα δύο – τριών μηνών επιτρέψτε στο παιδί να τρώει μόνο όσα φαγητά του αρέσουν. Μην ενοχληθείτε, αν τρώει μόνο τηγανητές πατάτες ή κρέας. Το παιδί θα βαρεθεί γρήγορα και θα θελήσει να αλλάξει γεύσεις.
  10. Αν πιστεύετε ότι δεν τρώει από φόβο μην παχύνει και γίνει περίγελος των συμμαθητών του, να του εξηγήσετε ότι δεν κινδυνεύει να παχύνει, όταν τρώει σωστά και δεν καταναλώνει έτοιμες τροφές από τα φαστ φουντ.

Αθλητισμός και σωστή διατροφή είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να του περάσετε όσο τον δυνατόν σε μικρότερη ηλικία.