Από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή του ζευγαριού είναι οι στιγμές, που επικοινωνούν με τη γλώσσα του σώματος. Ακόμη και απλά αγγίγματα, χάδια και τρυφερές ματιές, γεμίζουν το ζευγάρι συναισθηματικά και το χαλαρώνουν από την ένταση της καθημερινότητας.

Για να διατηρήσετε ενεργό τον δίαυλο της σωματικής επικοινωνίας με τον σύντροφό σας, λάβετε υπόψη τα εξής:

  1. Ο άντρας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μετά τα πρώτα αγγίγματα και χάδια, επιθυμεί την πληρότητα της σεξουαλικής συνεύρεσης. Η γυναίκα όμως πολλές φορές αρκείται σε τρυφερότητα και εγγύτητα συναισθημάτων. Όταν μάλιστα χωρίσει από τον σύντροφό της αυτό ακριβώς ισχυρίζεται ότι της λείπει.
  2. Πολλά ζευγάρια με την πάροδο του χρόνου αραιώνουν τις σωματικές επαφές. Όσο λιγότερο όμως επικοινωνούν σωματικά με τον σύντροφό τους, τόσο περισσότερο αποξενώνονται. Αντίθετα, όσο συχνότερα επικοινωνούν σωματικά, τόσο περισσότερο βελτιώνεται και η ψυχική και πνευματική τους επικοινωνία.
  3. Ο μεγαλύτερος εχθρός της σωματικής επικοινωνίας του ζευγαριού είναι η ρουτίνα της καθημερινότητας, το άγχος για την απόδοση στην εργασία, οι τυποποιημένες κινήσεις με τις οποίες αγγίζει ο ένας τον άλλο.

Αυτά, ο ένας από τους δύο τα ερμηνεύει ως ένδειξη ότι δεν υπάρχει πια έρωτας στη σχέση τους, συμπέρασμα που ίσως δεν αληθεύει, όταν ο άλλος βουλιάζει στο πέλαγος των υποχρεώσεων.

  1. Η ζωή του ζευγαριού στηρίζει πολλά στην επικοινωνία του σώματος γι’ αυτό πρέπει να την καλλιεργούν και να βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους επικοινωνίας, που ίσως αποδειχτούν πιο αποτελεσματικοί από αυτούς που χρησιμοποιούν.
  2. Ψυχολογήστε τον σύντροφό σας για να μάθετε πώς αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα. Να προσπαθείτε πάντοτε να καταλαβαίνετε πότε είναι εκνευρισμένος, πότε έχει επιθετικές τάσεις, πότε τον κυριεύει το άγχος, και γενικότερα οτιδήποτε του δημιουργεί αρνητική διάθεση.

Εφόσον γνωρίζετε το σώμα του, να του κάνετε απαλά μαλάξεις στο σημείο που ξέρετε ότι χαλαρώνει και σύγχρονα να του μιλάτε χαμηλόφωνα και τρυφερά.

  1. Μη διστάζετε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας με τη γλώσσα του σώματος, τη στιγμή μάλιστα που είναι θετικά και μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή ενέργειας για τον σύντροφό σας. Όταν έχετε την ανάγκη να τον ακουμπήσετε ή να τον χαïδέψετε, μην έχετε αναστολές. Ό,τι κάνει καλό σε σας κάνει και σ’ αυτόν.
  2. Μάθετε πώς λειτουργεί το σώμα σας και προτείνετε στον σύντροφό σας τις κινήσεις που πιστεύετε ότι σας ευχαριστούν περισσότερο. Μην διστάζετε. Δεν υποτιμάτε με αυτόν τον τρόπο τις ικανότητές του, αλλά του δίνετε να καταλάβει ποιες είναι οι προτιμήσεις σας.
  3. Ξεκαθαρίστε από τα πρώτα στάδια της σχέσης σας ποιες κινήσεις ή χειρονομίες σας εκνευρίζουν και τις ερμηνεύετε αρνητικά. Απαιτήστε από τον σύντροφό σας να μην σας τις κάνει. Παράλληλα όμως να μάθετε και σεις τι εκνευρίζει εκείνον.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τη γλώσσα του σώματος. Η γνώση της θα κάνει ευχάριστο το ταξίδι της ζωής σας, γιατί η ζωή είναι ωραία!