Μην Ταυτίζεστε Πότε Με Τον Άλλον

Αρκετά ζευγάρια παρεξηγούν την έννοια της κοινής συμβίωσης και νομίζουν ότι για να ζήσουν αρμονικά πρέπει με αμοιβαίες υποχωρήσεις να φτάσουν στο σημείο να αντικαταστήσουν το Εγώ με το Εμείς ακόμη και για τα πιο ασήμαντα πράγματα. Έτσι όμως το άτομο χάνει βαθμιαία την προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητές  του για να συμφωνεί απόλυτα με τον σύντροφό του.

Το άσχημο είναι ότι σπάνια οι υποχωρήσεις είναι πραγματικά αμοιβαίες. Συνήθως, αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς τον επιβάλλει ο πιο ισχυρός χαρακτήρας στον πιο αδύναμο με απρόβλεπτες για την ψυχολογία του συνέπειες.

Για να μην συμβεί αυτό και σε σας, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  1. Να αποφεύγετε να μιλάτε εκ μέρους του συντρόφου σας και μάλιστα χωρίς να του έχετε ζητήσει τη γνώμη του. Αυτό είναι συχνά αιτία έντονων καβγάδων.
  2. Να λέτε με θάρρος τη γνώμη σας για το ζήτημα, πάνω στο οποίο συζητάτε, χωρίς να προσπαθείτε να αντιληφθείτε τι θα ήθελε ο σύντροφός σας να πείτε για να του γίνετε αρεστοί.
  3. Μην σπεύδετε να συμφωνήσετε με τον σύντροφό σας σε κάτι που δεν θέλετε, επειδή φοβάστε την κριτική του.
  4. Κάνετε λάθος, αν πιστεύετε ότι γνωρίζετε πολύ καλά τις επιθυμίες, τους κρυφούς πόθους και τις αξίες του άλλου και ότι μπορείτε να τις ικανοποιήσετε πλήρως. Ζείτε τότε μόνο για τον άλλο και φτάνετε στο σημείο να μην έχετε προσωπικές επιθυμίες, που δεν είναι ή νομίζετε ότι δεν είναι αποδεκτές από τον άλλον.
  5. Είναι ανόητο να ισχυρίζεστε ότι δεν χρειάζεται καν να μιλήσει ο ένας στον άλλον και ότι επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας με τα μάτια ή με τη σκέψη. Αργά ή γρήγορα ένας από τους δύο θα έχει κρίση ταυτότητας, γιατί θα καταλάβει ότι τόσο καιρό ζούσε καταπιεσμένος και δεν εξέφραζε σωστά τις επιθυμίες του στον άλλον.
  6. Μάθετε να διατηρείτε την προσωπικότητά σας έτσι, όπως ήταν, όταν σας γνώρισε ο σύντροφός σας και σας ερωτεύτηκε. Θυμηθείτε τα θετικά του σχόλια και ανακτήστε την αυτοπεποίθησή σας. Σας ερωτεύτηκε γι αυτό που είστε.
  7. Μην επιδιώκετε να αλλάξετε τον χαρακτήρα του συντρόφου σας. Δεχτείτε τον, όπως είναι και απαιτήστε να κάνει το ίδιο και με σας. Είναι η ελάχιστη ένδειξη σεβασμού του ενός προς τον άλλο.
  8. Η ζωή ενός ζευγαριού δεν σημαίνει να συμφωνείτε σε όλα ούτε ότι πρέπει να γίνετε ένα με τον άλλο. Ζευγάρι σημαίνει δύο πρόσωπα διαφορετικά μεν, που ταυτίζονται όμως σε κάποια πράγματα βασικά για την καθημερινή ζωή. Για να λειτουργήσουν σωστά πρέπει να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον και να τον βοηθάει εκεί που υστερεί. Τέσσερα μάτια βλέπουν καλύτερα από δύο.

 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπετε τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία. Μάλλον θα  σας βλάψει παρά θα σας ωφελήσει. Σεβαστείτε την προσωπικότητα του συντρόφου σας και διαφυλάξτε τη δική σας.