Πως Να Συγκρατείτε Τα Νεύρα Σας

 

Είναι σύνηθες φαινόμενο κάποιοι να μην μπορούν να ελέγχουν τα νεύρα τους και να εκτρέπονται σε λεκτική, και ακόμα χειρότερα, σε σωματική βία.

Όταν ηρεμήσουν, δικαιολογούν το ξέσπασμά τους επικαλούμενοι κάποιο αρνητικό ερέθισμα, αλλά γενικά δεν γίνονται πιστευτοί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η αιτία δεν είναι αυτό καθαυτό το ερέθισμα, αλλά ο  τρόπος που το προσλαμβάνουν και το μεταφράζουν σε οργή.

Θα μπορέσετε να συγκρατείτε να νεύρα σας, αν λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  1. Να αποφεύγετε τη λήψη οποιασδήποτε μορφής διεγερτικών ουσιών ή να τις περιορίσετε στο ελάχιστο. Αλλοιώνουν την προσωπικότητά σας και την εικόνα της πραγματικότητας και η αίσθηση της ευεξίας που σας δίνουν είναι παραπλανητική.
  2. Μειώστε στο ελάχιστο ακόμη και την κατανάλωση ουσιών που θεωρούνται, χωρίς να είναι, αθώες, όπως ο καφές. Να τις αντικαταστήσετε με ελαφρύτερα ροφήματα, όπως το χαμομήλι ή το τσάι του βουνού, που κατευνάζουν τα νεύρα.
  3. Αλκοόλ και νικοτίνη απαγορεύονται αυστηρά, εάν θέλετε να αισθάνεστε ήρεμοι και νηφάλιοι.
  4. Μην παίρνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αν δεν έχετε κληρονομική κατάθλιψη βαριάς μορφής. Για την αντιμετώπιση απλών μορφών κατάθλιψης να προσφεύγετε σε τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης και ιδιαίτερα υπνοθεραπείας.
  5. Μάθετε να μιλάτε με τους οικείους σας και να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας με ήπιο τρόπο. Αν κάτι σας ενοχλεί, μην περιμένετε να φτάσετε στα όριά σας για να τους το πείτε και να ζητήσετε να μην επαναληφθεί.
  6. Αν το ξέσπασμά σας σχετίζεται με κάποιες κοινωνικές συμπεριφορές συζητήστε το πρόβλημά σας με κάποιο έμπιστο πρόσωπο ή ψυχολόγο, γιατί μπορεί να οφείλεται σε κακό ιστορικό. Τα άτομα, για παράδειγμα, που στην παιδική ηλικία έχουν υποστεί σωματική βία, αντιδρούν εξίσου βίαια, όταν αντιληφθούν κάποιον να συμπεριφέρεται σε τρίτο άτομο βίαια.
  7. Συχνά, επίσης, για τον εκνευρισμό δεν ευθύνεται μια συμπεριφορά, αλλά μια κατάσταση, όπως το μποτιλιάρισμα στους δρόμους.

Σκεφτείτε, συνεπώς, ποιες περιστάσεις σας εκνευρίζουν και προσπαθήστε να τις αποφεύγετε. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, γιατί αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς σας, να προσπαθείτε να βρίσκετε τεχνικές απομόνωσης. Εφόσον, για παράδειγμα, δεν κινδυνεύει η ασφάλειά σας από την έλλειψη ακουστικής επαφής με το περιβάλλον, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.

  1. Να προσέχετε να μην εκτίθεσθε με τη θέλησή σας σε υπερβολικούς θορύβους. Να αποφεύγετε κέντρα διασκέδασης, στα οποία τα ντεσιμπέλ της μεταδιδόμενης μουσικής δεν θα σας κάνουν μόνο κουφούς, αλλά και νευρικούς και επιθετικούς.
  2. Όταν παρουσιάσετε την επόμενη φορά συμπτώματα κρίσης νεύρων, να αποχωρήσετε από το μέρος, όπου βρισκόσαστε, και να απομονωθείτε για λίγα λεπτά. Αν, για παράδειγμα, είστε σε κάποιο γραφείο, πηγαίνετε στην τουαλέτα και ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Ακολούθως, να πάρετε βαθιές ανάσες, γιατί η οξυγόνωση του εγκεφάλου είναι το καλύτερο αντίδοτο κατά των νευρικών κρίσεων.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι θα μπορείτε να ελέγχετε πολύ αποτελεσματικά τα νεύρα σας.