Προβλήματα βάρους και μεταβολισμού

Πολλοί επισκέπτες μου αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους και σε πολλές περιπτώσεις αυτό το σωματικό μειονέκτημα τους οδηγεί σε μεγάλες περιόδους κατάθλιψης. Ας μην υποτιμάται το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια του αιώνα μας και δυστυχώς συνε­πάγεται καθημερινό έμμεσο κοινωνικό αποκλεισμό. Όταν δεν πρόκειται για βαριά μορφή και οφείλεται μόνο στη λαιμαργία  και σε κακές διατροφικές συνήθειες, μπορεί να καταπολεμηθεί άμεσα μέσω της υπνοθεραπείας. Οι υποβολές που τους δίνω είναι θεαματικά αποτελεσματικές, γιατί τους αποτρέπουν από  κακές διατροφικές συνήθειες και τους επιτρέπουν να ελέγχουν τον μεταβολισμό τους και συνακόλουθα το βάρος τους.

O έλεγχος του βάρους και η ρύθμιση του μεταβολισμού μας προϋποθέτει, όπως εξηγώ στο βιβλίο μου Υπνοθεραπεία και διαισθητική ύπνωση τη γνώση των βασικών αρχών της υγιεινής διατροφής. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλύσετε πολλά από τα προβλήματα του μεταβολισμού και του βάρους που αντιμετωπίζετε, είναι η πόση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ημερησίως. Το νερό διασπά και ευνοεί με τον καλύτερο τρόπο την απορρόφηση του περιττού λίπους, ενώ σύγχρονα μειώνει την όρεξη. Όταν η ποσότητα του νερού που καταναλίσκετε είναι ανεπαρκής, αυτόματα, με φυσικό μηχανισμό, το γεγονός μεταφράζεται από τον οργανισμό σας ως απειλή για την επιβίωση και τα κύτταρα το αποθηκεύουν με αποτέλεσμα να φουσκώνουν τα άκρα του σώματος. Τα άτομα με προβλή­ματα βάρους χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τα λιπόσαρκα. Για κάθε 10 περίπου κιλά θα πρέπει να καταναλώ­νουν ένα επιπλέον των 8 ποτηριών ημερησίως.

Το νερό βοηθάει, επίσης, στην αποφυγή της αφυδάτωσης και σύγχρονα αποτρέπει την εμφάνιση ραγά­δων στο δέρμα, φαινόμενο που παρουσιάζεται μετά την απώ­λεια βάρους. Είναι, εξάλλου, και το καλύτερο μέσο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Είναι προτιμότερο, τέλος, να καταναλώνετε  κρύο νερό, γιατί απορροφάται γρηγορότερα από το ζεστό και, επιπλέον, ο οργα­νισμός καταναλώνει περισσότερες θερμίδες κατά την επεξεργασία του. Για να μειώσετε με φυσικό τρόπο την όρεξή σας και να μην καταφεύγετε σε κανενός είδους παρασκευάσματα, σας συμβουλεύω να πίνετε δύο – τρία ποτήρια νερό μια ώρα πριν το γεύμα.

Δεύτερη αρχή, που σχετίζεται άμεσα με τον μεταβολι­σμό σας, είναι αυτή της σωματικής άσκησης. Όσο περισσότερο εξασκείτε το σώμα σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μειώσετε το βάρος σας. Το ιδανικό είναι να ασκείστε τουλάχι­στον τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα για 30-40 λεπτά. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα βελτιώσετε αφάνταστα τον μεταβολισμό σας, γιατί θα καταναλώνετε τις περισσότερες δυνατές θερμίδες όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά ακόμη και 8-12 ώρες μετά από αυτήν. Θα χάσετε βάρος και ο μεταβολισμό σας θα ρυθμιστεί σε ιδανικό βαθμό. Μην ξεχνάτε πόσες φορές έχετε ακούσει ότι κάποια άτομα με πολύ καλό μεταβολισμό μπορούν να τρώνε οτιδήποτε και να μην κερ­δίζουν βάρος, γιατί ακριβώς καίνε εύκολα τις θερμίδες. Το σώμα σας πολύ γρήγορα θα βρει και αυτό το ιδανικό του βάρος. Σας βεβαιώνω, επίσης, ότι στα 70 σας θα μπορείτε να έχετε το 80% των σωματικών ικανοτήτων που είχατε στην ηλικία των 40, αν ασκείστε μεθοδικά στη νεανική ηλικία.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσετε να ασκείστε, δεν είναι απαραίτητο να σας προκαλεί άγχος. Απεναντίας, με την άσκηση επιδιώκουμε και τη σωματική και την πνευματική χαλάρωση. Αν δεν είστε αθλητικός τύπος και δεν σας αρέσει το τρέξιμο, μην πιέζετε τον εαυτό σας. Ασκηθείτε με ζωηρό και σταθερό βάδισμα, που έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέ­σματα για την εναρμόνιση του μεταβολισμού σας αλλά και για την γρήγορη κατανάλωση των θερμίδων. Το ίδιο ισχύει και για την αεροβική. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι με όποιον τρόπο και αν ασκείστε, δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας και να καταπονείτε την καρδιά σας.

Παράλληλα με την άσκηση οφείλετε να προσέξετε και τον τρόπο και το είδος της διατροφής σας. Να σταματήσετε να τρώτε οτιδήποτε και σε μη ελεγχόμενες ποσότητες. Μην τρώτε ακατάστατα και πρόχειρα, όπως λέμε «στο πόδι», αλλά σε σταθερές ώρες και με τακτικό τρόπο. Στολίστε το τραπέζι σας και καθίστε να φάτε με ηρεμία το φαγητό που ετοιμάσατε. Μην εφευρίσκετε συνέχεια δικαιολογίες, όπως «δεν προλαβαίνω» κ.λπ. Ασφαλώς και προλαβαίνετε, αν προγραμματίσετε λίγο πιο προσεκτικά τη μέρα σας.

Σε ό,τι αφορά τις δίαιτες, να λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένες από αυτές έχουν άμεσα αποτελέσματα αλλά βραχυ­χρόνια, ενώ άλλες έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην αλλα­γή του μεταβολισμού σας. Θα συμφωνήσετε, ασφαλώς, ότι οι τελευταίες είναι οι καταλληλότερες για την οριστική απώλεια του βάρους. Συνήθως, αυτές οι δίαιτες επικεντρώνονται στην κατανάλωση φυτι­κών ινών. Ο βασικός ρόλος τους είναι να απομακρύνουν όσες ουσίες βρίσκονται στα τοιχώματα του λεπτού και του παχέος εντέρου και δυσκολεύουν τον οργανισμό μας να απορροφήσει τις τροφές που τρώμε. Στην ουσία παίζουν τον ρόλο εσωτερικής «βούρτσας». Βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει καθετί άχρηστο ή βλαβερό και συντομεύουν τον χρόνο διέλευσης της τροφής, από την ώρα που την καταπί­νουμε, μέχρι την ώρα που την αποβάλλουμε. Έχει αποδειχτεί ότι αυτός ο χρόνος εξαρτάται από είδος της τροφής. Έτσι, σε λαούς που τρέφονται με πολλές φυτικές ίνες, η τροφή διέρχεται από το σώμα σε διάστημα 33 ωρών. Αντίθετα, στις δυτικές κοινωνίες, στις οποίες καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες λίπους και προπαρασκευ­ασμένων προϊόντων, το χρονικό διάστημα φτάνει στις 77 ώρες, 44 ώρες δηλαδή περισσότερο και οφείλε­ται στις πολλές τοξίνες που περιέχουν οι τροφές μας. Όσο περισσότερη όμως ώρα μένουν οι τροφές στον οργα­νισμό μας, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να απορ­ροφήσουμε όχι μόνο τις θετικές ουσίες αλλά και τις αρνητικές, όπως τοξίνες, καρκινογόνα συντηρητικά κ.λπ. Γι’ αυτό τον λόγο οι φυτικές τροφές θεω­ρούνται ιδανικές, για την αποκατάσταση του φυσικού μας μεταβολισμού. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι η σύγκριση μεταξύ λευκού και άρτου ολικής άλεσης,  οποίος έχει ακόμη το πίτουρο, τη φλούδα και το φύτρo του σταριού. Ο πρώτος δεν εμπεριέχει πλέον τα απαραίτητα για την υγεία μας συστατικά, ούτε τη φλούδα, όπου βρίσκονται και όλα τα μεταλλικά στοιχεία, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του δεν θεωρείται υγιής συνήθεια. Στο πλήρες στάρι υπάρχουν 23 διαφορετικές βιταμίνες. Από τη στιγμή όμως που αφαιρούνται η φλούδα και το φύτρο, αφαιρείται και το 95% των βιταμινών. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το πλήρες στάρι μειώνει στο ελά­χιστο τις πιθανότητες καρκίνου στο έντερο.Ό,τι είπαμε για τον άρτο ολικής άλεσης, το ίδιο ισχύει και για το ρύζι. Αρχίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή σας. Αντίθετα, επειδή το κρέας έχει μεγάλα ποσοστά λίπους, δεν συνιστάται η κατανάλωσή του παρά μόνο σε αραιά διαστήματα.

 Πολύ μεγάλη προσοχή απαιτείται και στην κατανάλωση της

ζάχαρης και των υποκατάστατων αυτής. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία έχουν λίγες θερμίδες, δεν είναι ακίνδυνα, γιατί εξοι­κειώνουν τον οργανισμό μας με τρόφιμα με γλυκιά γεύση και πολλές φορές, όταν δεν υπάρχουν, μπορεί να μας δημιουργη­θεί στερητικό σύνδρομο, που μας οδηγεί στην κατανάλωση γλυκών. Επίσης, είναι απολύ­τως αναγκαίο να μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, γιατί (πέρα από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις σε ψυχο­σωματικό επίπεδο) περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες θερ­μίδων. ­

Σας συνιστώ, τέλος, να αποφεύγετε τα βιομηχανικής παρασκευής αναψυκτικά που περιέ­χουν υπέρμετρες ποσότητες ζάχαρης και να καταναλώνετε φρέσκους φυσικούς χυμούς φρούτων, οι οποίοι σας εξασφαλίζουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα βασικά μεταλλικά στοιχεία. Να Αν θέλε­τε να πιείτε, π.χ. μια λεμονάδα, να την φτιάξετε μόνοι σας με νερό και λίγο φυσικό χυμό λεμονιού.Ακολουθήστε τις συμβουλές μου και να είστε βέβαιοι ότι θα κερδίσετε τη μάχη κατά του υπερβολικού πάχους.