Αποβολή του ερωτικού άγχους με υπνοθεραπεία<br />

Η υπνοθεραπεία είναι εναλλακτική και αποδεκτή από την επιστήμη θεραπευτική μέθοδος, που βασίζεται στη διαπίστωση ότι η ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώ­που μπορεί να επηρεαστεί από τη σκέψη. Είναι αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος, γιατί  μας επιτρέπει να διαλεγόμαστε με το υποσυνείδητό μας, το υπόβαθρο δηλαδή του ψυχισμού μας, στο οποίο συνυπάρχουν οι φοβίες μας αλλά και η θεραπεία τους, οι τραυματικές εμπειρίες αλλά και η δυνατότητα της εκ νέου αξιολόγησης τους, οι ασθένειες αλλά και ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης τους. Μπορεί, επομένως, να μας απαλλάξει από επιβλαβείς για την υγεία μας συνήθειες, φοβίες και εμμονές και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

Για την επιτυχία του στόχου της η υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί και στις δύο μορφές της (αυτοΰπνωση και ετεροΰπνωση)την υποβολή για να δημιουργήσει στο υποσυνείδητο τις κατάλληλες εικόνες. Όσο λεπτομερέστερα δημιουργείται με την υποβολή κάποια εικόνα, τόσο θετικότερα είναι τα  αποτελέσματα. Και επειδή κάθε σκέψη μας δημιουργεί και μια εικόνα, είναι δηλαδή μια αυθυποβολή, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μόνο θετικές σκέψεις.  Θυμηθείτε αυτό που λέει ο λαός “Μην σκέφτεσαι το κακό για να μην γίνει».

 

            Συνήθης αιτία άγχους στην εφηβική αλλά και μεταεφηβική ηλικία είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα να ικανοποιήσουν την ερωτική τους ορμή. Η επιθυμία να δώσουν και να πάρουν αγάπη είναι τόσο μεγάλη, ώστε σε ακραίες περιπτώσεις εμφανίζονται και φαινόμενα κατάθλιψης. Η ενασχόλησή μου με πολλές σχετικές περιπτώσεις με έπεισε ότι βασική αιτία του εκδηλούμενου άγχους είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και συνακόλουθα η υποτίμηση των πραγματικών τους δυνατοτήτων. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να εξασκήσουν τη φαντασία τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να φαντάζονται τον εαυτό του, όπως θα ήθελαν να είναι και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα. Όσο περισσότερο εξοικειώνονται με την ιδανική εικόνα του εαυτού τους, τόσο περισσότερο αυξάνουν τις πιθανότητες να ενσαρκώ­σουν αυτή την εικόνα στην καθημερινή τους ζωή. Αυτή η φαντασίωση, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα, είναι γνω­στή στην Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία και ταυτίζεται απόλυτα με τη δύναμη της σκέψης. Αν έχουμε αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας και δεν προ­σπαθήσουμε να τη διορθώσουμε, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι της καθημερινότητας, πριν ακόμη ξεκινήσουμε.

Όταν, λοιπόν, κάποιος μου εκμυστηρεύεται ότι αισθάνεται δυστυχής για τις συνεχείς ερωτικές του αποτυχίες, του ζητώ καταρχήν να σκεφτεί ποια στοιχεία του χαρακτήρα του νομίζει ότι πρέπει να αλλάξει προκειμένου να γευτεί την επιτυχία όχι μόνο στην ερωτική του ζωή αλλά και στην επαγγελματική του. Πριν την υπνω­τική διαδικασία συζητάμε γι’ αυτά για να προσδιοριστεί το ειδικό βάρος του καθενός και να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Ας υποτεθεί ότι το υποκείμενο της ύπνωσης θεωρεί ότι δεν έχει την αναγκαία αυτοπεποίθηση για τις ερωτικές του επαφές. Νομίζει ότι είναι πολύ  ντροπαλό, μέτριο στην εμφάνι­ση και ότι επηρεάζεται πολύ από τις όποιες παρατηρήσεις κάνει ο κοινωνικός περίγυρος σχετικά με τη μέτρια εμφάνιση ή τις ερωτικές του ατυχίες. Αν θεωρεί πραγματικά ότι μπορεί να διορθώσει κάτι, το λέει. Μου λέει π.χ. ότι θέλει να χάσει κιλά, να αλλάξει ντύσιμο, να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις σεξουαλι­κές του επιδόσεις, κ.λπ. Ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτή η περί­πτωση στην ύπνωση.

 

Του ζητώ λόγου χάρη να κάνει απλή αρίθμηση  από το 1 μέχρι το 10 και του δίνω οδηγίες πώς να εισπνέει και να εκπνέει. Η διαδικασία είναι αργή και ήρεμη και στη διάρκειά της του υποβάλλεται η ιδέα ότι με το 10 θα έχει φτάσει σε κατάσταση χαλάρωσης και τίποτε δεν θα απασχολεί τη σκέψη του.

Έτσι προετοιμάζεται σιγά – σιγά να φανταστεί όσο μπορεί λεπτομερέστερα τον εαυτό του. Αν σ’ αυτό το σημείο εκφράσει την άποψη ότι αισθάνεται να χάνει τον κόσμο γύρω του, όταν βρίσκεται με κάποιον πιθανό ερωτικό σύντροφο, τότε είναι φανερό ότι η κοινή προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αυτοπεποί­θησής του. Ας δούμε εν συντομία ένα παράδειγμα:

«Χαλαρώστε, είστε μόνος( ή μόνη) σας στην άκρη μιας παραλίας. Αισθάνεστε πολύ καλά, νιώθετε να ξεχειλίζετε από υγεία και δύναμη και μπορείτε να κολυμπήσετε για πολύ ώρα στα γαλανά νερά. Έχετε εναρμονιστεί με τη φύση και απολαμβάνετε πλήρη ψυχοσωματική ηρεμία. Και τώρα σκεφτείτε, για ποιον λόγο θα πρέπει να ντρέπεστε τον μελλοντικό ερωτικό σας σύντροφο; Από τη στιγμή που αισθάνε­στε καλά με το πνεύμα σας και με το υγιές σώμα σας δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Όλα τα άλλα είναι κοινωνικές προκαταλήψεις. Μάθετε ότι για επιτυχημένη ερωτική ζωή δεν παίζει ρόλο ούτε η οικονομική κατάσταση, ούτε η καταγωγή. Μόνο εσείς μπο­ρείτε να δείξετε την πραγματική εικόνα του εαυτού σας, χωρίς ντροπή, χωρίς αναστολές. Ξέρετε να αγαπάτε και να αγαπιέστε. Νιώθετε σιγουριά γι’ αυτό. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν ζήσει τον έρωτα τόσες φορές στο παρελθόν, τον ζουν τώρα στο παρόν και θα τον ζήσουν και στο μέλλον. Όλοι είχαν μια αρμονική ερωτική σχέση. Να έχετε τη βεβαιότητα ότι και σεις μπορείτε να απολαύσετε τον έρωτα. Και τώρα θυμηθείτε ότι είναι πολύ σημαντικό να φαντασιώνεστε την επιτυχία σας. Δείτε τον εαυτό σας δίπλα στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. Φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα του. Είναι δίπλα σας και σας κρατάει το χέρι. Κοιταζόσαστε βαθιά μέσα στα μάτια. Να κάνετε το ίδιο και όταν είστε μόνοι σας,  κάθε μέρα, επιλέγοντας τη μου­σική που σας εκφράζει καλύτερα ερωτικά. Τώρα κλείστε τα μάτια σας, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και φανταστείτε όλες τις λεπτομέ­ρειες μιας τέτοιας συνάντησης. Θα δείτε ότι μπορείτε να επηρεάσετε στο έπακρο την θετική εξέλιξη αυτής της υπόθεσης…».  

Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε να επιδράσετε στο υποσυνείδητό σας, να καταπολεμήσετε τις φοβίες και τις έμμονες ιδέες και να εμπεδώσετε την ψυχοσωματική σας υγεία. Σύγχρονα, η βελτίωση της εικόνας που έχετε για τον εαυτό σας μέσω των κατάλληλων τεχνικών της υπνοθεραπείας και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας είναι καταλυτικοί παράγοντες για να ανοίξει ο δρόμος προς την ευτυχία σας.