Η συζυγική βία αποτελεί ιδιαίτερα εκτεταμένο φαινόμενο στην κοινωνία μας. Φτάνει να λάβετε υπόψη σας ότι τα θύματά της είναι πολύ περισσότερα από τα θύματα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων. Επιπρόσθετα, εκτός από το ότι δηλητηριάζει την σχέση σας και οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στο διαζύγιο ή τον χωρισμό, στην περίπτωση που έχετε παιδιά, τους προκαλεί έντονα ψυχικά τραύματα.
Η συζυγική βία έχει δύο μορφές, την λεκτική και την σωματική. Συνήθως αρχίζει με την λεκτική και καταλήγει στην σωματική. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι από την στιγμή που κάποιος ξεπεράσει μία φορά τα όρια και ασκήσει σωματική βία στον/στην σύντροφό του και δεν χωρίσουν αμέσως, τότε αυτή η σωματική μορφή βίας συνεχίζεται με αυξανόμενη συχνότητα.
Προκειμένου να μην φτάσετε στα άκρα σάς συμβουλεύουμε τα εξής:
Όταν ξεκινάτε για κάποιο ασήμαντο θέμα με τον/την σύντροφο τους λεκτικούς διαπληκτισμούς, αν αρχίζει να ανεβαίνει ο τόνος της φωνής αυτό είναι κακό σημάδι, γιατί σημαίνει ότι έχετε μπει στην διαδικασία κλιμάκωσης της λεκτικής βίας, ενώ σας ανεβαίνει η αδρεναλίνη. Θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη συζήτηση και να κλειστείτε σε κάποιο δωμάτιο μόνος/η, έτσι που να μην έχετε καμία επαφή με τον άλλο ή να κάνετε ένα περίπατο μέχρι να ηρεμήσετε.
Έχει παρατηρηθεί επιστημονικά ότι πριν να περάσει κάποιος από την λεκτική βία στην σωματική παρουσιάζει ταχυπαλμία, ενώ η φωνή του ακούγεται λαχανιασμένη και βραχνιασμένη. Προσοχή, αυτός είναι ο κώδικας κινδύνου. Η επόμενη κίνηση είναι να σηκώσει κάποιος χέρι. Γι αυτό, μόλις παρατηρήσετε τα πιο πάνω συμπτώματα απομακρυνθείτε το γρηγορότερο δυνατό από το πεδίο.
Μην ανοίγετε ποτέ θέματα που δεν είναι αρεστά στον/ην σύντροφο σας, όταν είναι κουρασμένος/η από την εργασία. Μην ξεκινάτε μία συζήτηση αμέσως μόλις γυρίζει στο σπίτι. Δώστε του/της τον χρόνο να αναπαυθεί λίγο, να κάνει ένα ντους και γενικά μισή με μία ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι έχει μεταβεί από τον χώρο εργασίας στο σπίτι του. Αφήστε τον/την να σας μιλήσει πρώτα για την ημέρα που πέρασε και μετά, γνωρίζοντας την διάθεσή του, μπορείτε να συζητήσετε πάνω στο επίμαχο ζήτημα.
Ποτέ μην ξύνετε πληγές του παρελθόντος ή χρόνιες καταστάσεις, γιατί είναι πολύ δύσκολο να βρείτε λύσεις με μια απλή συζήτηση. Για το παρελθόν δεν αλλάζει τίποτε πλέον, ενώ για χρόνια προβλήματα είναι προτιμότερο να κάνετε μία θεραπεία σε έναν ψυχολόγο. Μία υποκαθιστάτε ποτέ την επιστήμη της ψυχολογίας, και προπάντων, μην βγάζετε μόνος/η σας γενικά συμπεράσματα λέγοντάς τα με δυνατή φωνή, για παράδειγμα « θα είσαι τρελλός/ή, έχεις κάποιο πρόβλημα με κάτι, το φαντάστηκα ότι θα έκανες έτσι κλπ.» Είναι εκφράσεις που ρίχνουν λάδι στην φωτιά.
Μην ασκείται συνεχώς κριτική στο έτερο ήμισυ και μάλιστα λέγοντας γενικολογίες και εκτοξεύοντας χαρακτηρισμούς, όπως « είσαι επιπόλαιος/η, σπαταλάς πάντοτε τα χρήματα» και κυρίως, μην προσπαθείτε ποτέ να θεωρήσετε κάποιο μειονέκτημά του/της ως οικογενειακό ελάττωμα, πχ « έτσι είναι το σόι, αυτά σου έμαθε η μάνα σου κλπ», γιατί σε αυτήν την περίπτωση εμπλέκεται όχι απλά όλη την οικογένεια αλλά προσβάλλετε την οικογενειακή τιμή του άλλου.
Ποτέ δεν πρέπει να ανοίγετε συζήσει όταν διαπιστώνετε ότι ο άλλος έχει πιει. Το αλκοόλ και η προφορικοί διαπληκτισμοί αποτελούν ένα εκρηκτικό δείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες μορφές βίας. Οι περισσότεροι θάνατοι από συζυγική βία οφείλονται στο αλκοόλ κι αυτό γιατί το άτομο υπό την επήρειά του δεν έχει επίγνωση ούτε των ορίων ούτε της σωματικής του δύναμης. Επιπλέον βγαίνει πολύ εύκολα εκτός εαυτού, λόγω αυξημένης αδρεναλίνης. Αν ο/η σύντροφός σας βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ ακόμη και όταν το αρνούνται, μην ανοίγετε καμία συζήτηση μαζί τους, χωρίς να πείτε εκείνη την στιγμή τον λόγο. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν να εξαγριωθούν χωρίς κανέναν άλλο λόγο. Είναι γνωστό ότι πολύ μεθυσμένοι εκνευρίζονται όταν κάποιος τους πει ότι έχουν πιει πολύ και δεν μπορούνε ούτε να συζητήσουν. Κάντε αυτήν την παρατήρηση την επομένη.
Μην προσβάλλετε δημοσίως τον σύντροφό σας μπροστά σε φίλους, σε οικογένεια ή ακόμη και σε απλούς γνωστούς. Είναι πολύ πιθανό να σας το κρατήσει και όταν επιστρέψετε στο σπίτι να γίνει μία πραγματική μάχη μεταξύ σας. Αν μάλιστα το έχετε ξανακάνει και σας έχει ήδη κάνει παρατήρηση γι αυτό, είναι πολύ πιθανόν να προσπαθήσει να σας « συνετίσει» απλώνοντας το χέρι του. Εδώ πρόκειται, για συζυγική βία λόγω χρόνιου προβλήματος και όχι εν βρασμώ ψυχής.
Μην κάνετε ποτέ κινήσεις που ξέρετε ότι μπορούν να ρίξουν λάδι στην φωτιά. Αν για παράδειγμα πετάτε αντικείμενα ή προσπαθείτε να χειροδικήσετε στον άλλο, τότε είναι πολύ πιθανόν να τον εξαγριώσετε σε βαθμό που θα εκπλήξει ακόμη κι εσάς η έκταση του επεισοδίου.
Ένα ζευγάρι γνωρίζει πολύ καλά ποια θέματα πειράζουν τον άλλο. Μετά από πολύχρονα πειράματα παρατηρήθηκε ότι οι συζυγικοί καυγάδες ξεκινάνε πάντα με τα ίδια θέματα, ενώ πριν να έλθει η φάση της σωματικής βίας, έχουν πολλές φορές εκτυλιχθεί σκηνές λεκτικής βίας. Συνεπώς, στην πραγματικότητα είναι σαν να ξαναβλέπετε το ίδιο έργο μόνο που η κατάληξη δεν είναι πάντα η ίδια. Προσέξτε, γιατί μπορεί να έχει τραγικό τέλος. Αποφασίστε, ή δεν θα ξανανοίξετε τις ίδιες συζητήσεις ή εφόσον έχετε τόσο μεγάλες διαφορές με τον/την σύντροφο θα τις λύσετε μέσω ψυχολόγου ή νομικά με διαζύγιο.
Αν ο/η σύντροφός σας σάς άσκησαν σωματική βία, μην διστάζετε να το καταγγείλετε στην αστυνομία ή στην οικογένειά σας, τονίζοντας του/της ότι είναι η τελευταία φορά που κάνει κάτι τέτοιο και την επομένη θα μιλήσετε μέσω δικηγόρων.