Απαλλαγείτε από την Υπερκόπωση<br />

Η υπερκόπωση αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες της εποχής μας και μπορεί να οφείλεται τόσο στον υπερβολικό φόρτο εργασίας όσο και σε ψυχολογικά αίτια, κυριότερο των οποίων είναι η ανία.

Όποια και να είναι πάντως τα αίτια είναι γεγονός ότι στα τελευταία στάδια μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε κατάθλιψη ή ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας.

Τα πρώτα συμπτώματα υπερκόπωσης είναι η ατονία ακόμη και μετά από πολύωρο ύπνο, οι μυϊκοί πόνοι, κυρίως στην πλάτη και στο σβέρκο, συχνοί πονοκέφαλοι, ζαλάδες, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, μειωμένη εργασιακή απόδοση, ανία.

Συνεπώς αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη μορφή ψυχοσωματικής πάθησης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλους τους τομείς της ζωής, με πρώτο βέβαια το εργασιακό.

 

Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από υπερκόπωση σας συμβουλεύουμε τα εξής.

  • Πολύωρη ανάπαυση και μείωση στο ελάχιστο δραστηριοτήτων που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα.
  • Μείνετε όσο περισσότερο μπορείτε σε μία αναπαυτική πολυθρόνα του σαλονιού σας ή στο κρεβάτι σας κάνοντας μία δραστηριότητα που σας επιτρέπει να χαλαρώσετε ψυχικά, πχ. ανάγνωση ευθυμογραφημάτων, περιοδικών ποικίλης ύλης, κοιτάξτε μία κωμική ταινία κλπ.
  • Στο κρεβάτι θα πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο όσο το δυνατόν πιο νωρίς, για να αποφύγετε το πρωινό ξύπνημα με τον εκνευριστικό για πολλούς ανθρώπους ήχο του ξυπνητηριού.
  • Όταν επιστρέφετε από την εργασία σας, η πρώτη σας μέριμνα είναι ένα ημίωρο χαλαρωτικό λουτρό με διάφορα αρωματικά, προτιμήστε λεβάντα ή βανίλια. Κλείστε τα μάτια σας μέσα στο λουτρό, αισθανθείτε τους μύες σας να χαλαρώνουν και μυρίστε τα αρώματα που διαλέξατε. Παρατείνετε όσο μπορείτε περισσότερο αυτήν την διαδικασία, είναι ευκαιρία να βρεθείτε μόνοι σας, χωρίς να ακούτε και να σκέφτεστε τίποτε.
  • Αποφύγετε τον μεγαλύτερο εχθρό της υπερκόπωσης, τον θόρυβο. Αν μένετε κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο κλείστε τα τζάμια, απαιτείστε απόλυτη ησυχία από όσους μένουν μαζί σας, μειώστε στο ελάχιστο δυνατό την ένταση της τηλεόρασης ή βάλτε ένα cd με χαλαρωτική μουσική. Πάρτε πολύ βαθιές αναπνοές, κρατώντας τα μάτια σας κλειστά και αρχίστε να σκέφτεστε πόσο καλό σας κάνει η ησυχία και η χαλάρωση.
  • Προσοχή στην διατροφή σας! Τρώτε υγιεινά φαγητά και ποτέ έτοιμα. Περιορίστε τα λίπη στο ελάχιστο και καταναλώστε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, πλούσιους σε μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, ό,τι μπορείτε να φάτε ωμό είναι προτιμότερο γιατί περιέχει όλες τις βιταμίνες, που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.
  • Σταματήστε απαραιτήτως το κάπνισμα, γιατί προξενεί πονοκέφαλο και αναπνευστικά προβλήματα.
  •  Τα αλκοολούχα περιορίστε τα στο ελάχιστο γιατί αυξάνουν το αίσθημα κόπωσης, ειδικά το επόμενο πρωί.
  • Ο καφές, το μαύρο τσάι και όλα τα διεγερτικά ποτά επίσης απαγορεύονται, γιατί μολονότι μπορεί να σάς δίνουν προσωρινά το αίσθημα ευεξίας, μετά από την επίδρασή τους δημιουργούν αίσθημα κόπωσης. Όταν μάλιστα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δημιουργούν προβλήματα στο νευρικό σας σύστημα.
  • Αν έχετε την δυνατότητα και το επιτρέπει το μέρος όπου κατοικείτε, κάντε μερικούς περιπάτους στον καθαρό αέρα ή δίπλα στην θάλασσα αργά το απόγευμα. Το οξυγόνο και το ιώδιο θα σας κάνουν να αισθάνεστε γεμάτη ενέργεια και πιο γαλήνιοι. Η θέα επίσης του πρασίνου αλλά και του γαλάζιου ορίζοντα από την παραλία επιδρούν κατευναστικά στο νευρικό σας σύστημα και το έχετε απόλυτα ανάγκη.
  • Η έκθεση στο ήλιο, όταν δεν κάνει πολύ ζέστη και δεν κάθεστε πολύ ώρα, σάς κάνει καλό, γιατί αυτό θεωρείται το καλύτερο αντίδοτο κατά της κατάθλιψης αλλά και της αρθρίτιδας και μυϊκών πόνων που προκαλεί η τελευταία. Γενικότερα, όσο αφορά τη θερμοκρασία, αν έχετε κλιματισμό προτιμήστε μεταξύ 18 και 23 βαθμών Κελσίου. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη ή κρύο γιατί θα αισθάνεστε ακόμη μεγαλύτερη εξάντληση.
  • Μιλάτε σε ήπιο τόνο και αποφύγετε οποιοδήποτε αντικείμενο συζήτησης μπορεί να σάς δημιουργήσει νεύρα. Μην ξοδεύετε την ενέργειά σας σε άσκοπες συζητήσεις, σε άσκοπες μετακινήσεις κλπ. Γι αυτό μειώστε στο ελάχιστο τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα επωφεληθείτε για να ανακτήσετε την χαμένη σας ενέργεια.
  • Αν δεν μπορείτε να πάρετε ιατρική άδεια, προσπαθήστε να πείσετε τον εργοδότη σας να μην κάνετε υπερωρίες, εξηγώντας ότι έχετε ένα πρόβλημα κόπωσης και ότι θέλετε να συνεχίσετε να εργάζεσθε με τους ίδιους ρυθμούς, απλά να γίνει μία εξαίρεση αυτό το διάστημα.

 

Αν το πρόβλημα της υπερκόπωσης σας έχει παρουσιαστεί για ψυχολογικούς λόγους εκτός από όλα τα παραπάνω σας προτείνουμε και τα εξής:

-Θα πρέπει να μάθετε να χαλαρώνετε μόνοι σας κάνοντας ειδικές ασκήσεις.

-Ο αυτοϋπνωτισμός είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος για άτομα με υπερκόπωση, εφόσον χρησιμοποιούν υποβολές χαλάρωσης και άντλησης ενέργειας.

Επαναλαμβάνετε πολλές φορές καθημερινά στο εαυτό σας τις παρακάτω προτάσεις:

  • «Η ζωή είναι ενδιαφέρουσα σε κάθε στιγμή που περνάει. Κάθε μέρα υπάρχουν γύρω μας καινούργια δεδομένα. Δεν αισθάνομαι ανία, ούτε υπερκόπωση. Ό,τι έχω ζήσει μέχρι τώρα θα προσπαθήσω να το αλλάξω για την ψυχολογική μου υγεία».
  • «Από σήμερα θα κάνω μόνο ό,τι με γεμίζει ψυχολογικά. Όλες οι συνήθειες που βρίσκω βαρετές και με κουράζουν με την καθημερινή επανάληψη θα αλλάξουν, γιατί θα αλλάξω εγώ τρόπο συμπεριφοράς».
  • «Δεν θα κάνω τίποτε πλέον όπως πρώτα. Ό,τι καταστρέφει την ψυχολογική μου υγεία και με κουράζει δεν με ενδιαφέρει πλέον. Πρέπει από σήμερα να ασχοληθώ περισσότερο με τον εαυτό μου και να βρω αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω».
  • Γράψτε σε μία σελίδα ό,τι πιστεύετε ότι σας κουράζει ψυχολογικά. Σε μία άλλη σελίδα γράψτε αυτά που θα θέλατε να κάνετε και τα βρίσκετε ενδιαφέροντα.
  • Διαβάστε τώρα προσεκτικά τους λόγους που αισθάνεστε ψυχολογική κόπωση και προτείνετε δίπλα κάποιες λύσεις ή έστω μικρές αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο βιώνετε αυτές τις σχέσεις και τα γεγονότα της καθημερινής ζωής.
  • Προσπαθήστε να εισάγετε μέσα σε αυτά ό,τι σάς ευχαριστεί, σάς ενδιαφέρει και σάς ξεκουράζει.