Πιστέψτε στον εαυτό σας

Δεν θα μπορέσετε να ολοκληρωθείτε ως προσωπικότητα και να κατακτήσετε την ευτυχία που ονειρεύεστε, αν δεν έχετε αυτοπεποίθηση και δεν σέβεστε τον εαυτό σας.

Πριν, λοιπόν, ενδώσετε σε εξωτερικές πιέσεις και απαξιώσετε τη ζωή σας, λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα εξής:

  1. Μην αποδίδετε εύκολα περισσότερο κύρος σε κάποιο πρόσωπο, θεσμό ή αρχή από όσο στον εαυτό σας, γιατί έτσι τον βάζετε σε μειονεκτική θέση και ακολουθείτε τις επιταγές και τα πρότυπά τους.
  2. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, έλλειψη σεβασμού ή παραθεώρησης των απόψεων κάποιου τρίτου. Δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε εύκολα έναν ειδικό. Τον πραγματικό σας εαυτό να τον εκδηλώνετε κατά κύριο λόγο σε θέματα αρχών και ήθους.
  3. Μην αποδέχεστε άκριτα τα πρότυπα, κάποιου κοινωνικού συστήματος. Μην αισθάνεστε κανένα άγχος, επειδή δεν μοιάζετε στην εμφάνιση με ένα μανεκέν, δεν έχετε την ευγλωττία ενός πολιτικού, ή δημοσιογράφου, ή τη λογική ενός ψυχολόγου.
  4. Συνειδητοποιήστε ότι είστε ελεύθερος άνθρωπος. Να κάνετε τις επιλογές σας και να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας.
  5. Μάθετε να εκφράζετε τις ιδέες, τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες σας. Αν παραμελείτε τις επιταγές του βαθύτερου Εγώ σας, θα φτάσετε στο σημείο να υποκρίνεστε και τελικά να ξεγελάτε τον εαυτό σας. Κατανοήστε ότι δεν θα σας εκτιμήσουν οι άλλοι, αν δεν εκτιμάτε τον εαυτό σας,
  6. Αν πιστεύετε ότι αυτό που κάνετε ανταποκρίνεται στις βαθύτερες ανάγκες σας, μην υποκύπτετε σε ξένα πρότυπα. Ο δρόμος για την ευτυχία είναι προσωπικός και δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πλαίσια.
  7. Μην φαίνεστε δειλοί στην καθημερινή σας ζωή και μην κάνετε βήματα προς τα πίσω. Χρειάζεται πολύ θάρρος για να εκφράσετε τον πραγματικό σας εαυτό, για να είστε αληθινοί. Aλλά το θάρρος είναι μια από τις βασικές αρετές της ανθρώπινης φύσης και μας παρακινεί να πολεμήσουμε για ό,τι θεωρεί σωστό η συνείδησή μας και όχι η συνείδηση των άλλων.
  8. Καθετί που κάνετε στη ζωή σας, να το κάνετε ολόψυχα. Αν το κάνετε μόνο και μόνο για τα «πρέπει» του κοινωνικού σας περίγυρου, θα δημιουργήσετε τεράστιο ρήγμα με το Εγώ σας, που θα μεταφραστεί σε αισθήματα ανικανοποίησης, υποταγής και έντονης αυτοκριτικής.
  9. Αποφασίστε, αντί να τρέχετε για συμβουλές ή να ακούτε άλλους για ζητήματα που αφορούν τη ζωή σας, να σχηματίσετε πιο ολοκληρωμένη άποψη γι’ αυτό που σας απασχολεί. Διαβάστε και συζητήστε με πιο ενημερωμένους από σας. Έτσι θα σχηματίσετε την προσωπική σας άποψη και θα μπορείτε όχι μόνο να την εφαρμόσετε στην πράξη, αλλά και να την υποστηρίξετε μπροστά σε άλλους.

Πιστέψτε στον εαυτό σας για να πιστέψουν σε σας και οι άλλοι. Μάθετε να είστε ο εαυτός σας χωρίς εγωκεντρισμό αλλά με σεβασμό προς την ύπαρξή σας. Μην παρασύρεστε από ξένα πρότυπα και ανεύθυνες «αυθεντίες». Μην υποκρίνεστε. Να είστε αληθινοί και ειλικρινείς και με τον εαυτό σας και με τους συνανθρώπους σας.