Το σημείο Κουν στο τετράγωνο του Μπάγκουα* αντιστοιχεί στον τομέα που βρίσκεται στο βάθος δεξιά της κατοικίας μας. Είναι ο χώρος του απόλυτου Γιν, της «θηλυκής» ενέργειας, και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ερωτική ζωή και τις συζυγικές σχέσεις.
Σ’ αυτόν τον τομέα το Φενγκ Σούι υποδεικνύει να τοποθετούνται έργα τέχνης και διακοσμητικά αντικείμενα που απεικονίζουν ζεύγη, όπως δύο ενωμένα με κόκκινη κορδέλα τριαντάφυλλα, κάποιος πίνακας που απεικονίζει δύο δελφίνια, ένα άγαλμα των Διόσκουρων ή του ζεύγους Άρη – Αφροδίτης, και άλλα παρόμοια. Επειδή το στοιχείο του τομέα είναι η γη, μπορούμε να τον διακοσμήσουμε και με αντίγραφα αρχαίων αγγείων που φέρουν παραστάσεις με ζεύγη.
Το καταλληλότερο χρώμα του χώρου είναι το κίτρινο και η ώχρα, τα χρώματα της γης. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτόν τον χώρο να μην τοποθετούμε ποτέ μονά αντικείμενα ή φωτογραφίες, στις οποίες είμαστε μόνοι μας, γιατί με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτεται ότι έχουμε κλίση για μοναξιά ή ότι μας έχουν εγκαταλείψει ερωτικά.
Τη σημασία της σωστής διαρρύθμισης αυτού του χώρου μπορείτε να την κατανοήσετε από το εξής περιστατικό.
Πριν λίγα χρόνια συμμετείχα στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ σε σεμινάριο για το Φενγκ Σούι. Κατά τη διάρκειά του παρακολούθησα παράσταση θεατρικού έργου του Άρθουρ Μίλερ και εντυπωσιάστηκα από την εξαίρετη ερμηνεία μιας ηθοποιού. Επρόκειτο για μέσης ηλικίας όμορφη γυναίκα, με την οποία είχα πολύ εγκάρδια συνομιλία μετά την παράσταση, όταν θέλησα να την συγχαρώ. Εκτίμησε την καλή μου πρόθεση και με κάλεσε στο σπίτι της για να κουβεντιάσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα. Όλο το σπίτι ήταν συνεχής εναλλαγή άσπρου και μαύρου, με φουτουριστικά έπιπλα και ασπρόμαυρες κινηματογραφικές φωτογραφίες ή αφίσες από θεατρικές παραστάσεις. Από την πρώτη στιγμή η έντονη χρωματική αντίθεση μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι ήταν χαρακτήρας, που δεν συμβιβαζόταν με μέσες καταστάσεις. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα και από όσα έλεγε. Ήταν απόλυτη για το καθετί και όλα ήταν στη ζωή της άσπρα-μαύρα όπως και η διακόσμηση του σπιτιού της. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι αυτή την εποχή ήταν στις «μαύρες» της, γιατί η ερωτική της ζωή δεν πήγαινε καλά. Της ζήτησα να πάμε στον χώρο του έρωτα και έμεινα άναυδη. Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μαύρη ταπετσαρία, η οποία με τον κρυφό φωτισμό γινόταν γαλάζια, αλλά μέσα υπήρχαν μόνο καθρέφτες με φωτογραφίες της στην άκρη τους από ερμηνείες διαφόρων ρόλων. Την ρώτησα τι τους θέλει όλους αυτούς τους καθρέφτες και μου απάντησε ότι σε αυτό το δωμάτιο έκανε τις θεατρικές της πρόβες και την βοηθούσε πολύ να βλέπει τον εαυτό της από διάφορες οπτικές γωνίες. Από το δωμάτιο απουσίαζαν τελείως το βασικό στοιχείο του τομέα, η γη, καθώς και το αντίστοιχο χρώμα, ενώ κυριαρχούσε σχεδόν αποκλειστικά το στοιχείο του νερού (καθρέφτες και μαύρο χρώμα). Επίσης, κι αυτό ήταν πραγματικά απαράδεκτο, σε όλες τις φωτογραφίες ήταν μόνη της.
Την συμβούλευσα να καλύψει ένα μέρος από τους καθρέφτες με ασπρόμαυρες αφίσες διάσημων ζευγαριών του αμερικανικού κινηματογράφου, να απομακρύνει τις φωτογραφίες που την παρουσίαζαν μόνη της και να τοποθετήσει κάποιες άλλες, στις οποίες άντρες συνάδελφοί της την αγκαλιάζουν σε σκηνές που υπoδύονταν το ζευγάρι. Κηροπήγια, επίσης, με δύο κεριά (φωτιά) έπρεπε να μπουν στις γωνίες για να ζεστάνουν τον υγρό από τους καθρέφτες χώρο του δωματίου, καθώς και ένα τετράγωνο τραπέζι (γη), πάνω στο οποίο θα υπήρχε ένα ανάγλυφο κεραμικό (γη) με σχέδιο που να αναπαριστά τον ήλιο (αρσενικό) και τη σελήνη (θηλυκό). Οι κρυφοί φωτισμοί έπρεπε και αυτοί να αλλάξουν για να δίνουν υποκίτρινο ή υπέρυθρο χρώμα στον χώρο.
Λίγες μέρες αργότερα με κάλεσε και πάλι στο σπίτι της για να δω τις αλλαγές που είχε κάνει. Είχε ακολουθήσει όλες τις υποδείξεις μου και επιπλέον είχε προσθέσει κάτω από κάθε αφίσα ένα ζευγάρι πλεγμένα τριαντάφυλλα. Τρεις μήνες μετά βρισκόμουν πλέον στην Ελλάδα, όταν έλαβα το προσκλητήριο του γάμου της. Παντρευόταν με τον νέο θιασάρχη του θεάτρου της!
Πρέπει να ξέρετε ότι για το Φενγκ Σούι οι φωτογραφίες έχουν μεγάλη σημασία. Το πάθημα μιας επισκέπτριάς μου παντρεμένης με Κύπριο επιχειρηματία είναι πολύ διδακτικό.
Ήταν ένα πολύ ταιριαστό ζευγάρι και τα δύο παιδιά που είχαν αποκτήσει, ενίσχυαν την οικογενειακή τους αρμονία. Κάποια στιγμή ο σύζυγός της αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα των επιχειρήσεών του στις Βρυξέλλες και τα προβλήματα άρχισαν με τις επισκέψεις της πεθεράς της. Σε κάθε επίσκεψή της συνέβαινε κάτι πολύ περίεργο. Η ατμόσφαιρα έμοιαζε πολύ φορτισμένη, σαν ανεξέλεγκτα κύματα ενέργειας να διαπερνούσαν τον χώρο του σπιτιού και να έβγαζαν εκτός εαυτού τον σύζυγό της. Επειδή όσο έμεναν στην Κύπρο δεν υπήρχε πρόβλημα, ήταν προφανές ότι κάτι συνέβαινε με το καινούριο σπίτι τους στις Βρυξέλλες. Αποφάσισα να πάω εκεί και να το εξετάσω με τη μέθοδο Φενγκ Σούι.
Στις Βρυξέλλες ζούσαν σε μονοκατοικία δίπλα σε πάρκο που είχε ντυθεί στα φθινοπωρινά χρώματα και έμοιαζε με πίνακα του Ρέμπραντ. Διαπίστωσα ότι το σπίτι σε γενικές γραμμές ήταν άψογο από πλευράς Φενγκ Σούι, γιατί είχαν προσλάβει διακοσμητή, που γνώριζε τις αρχές αυτής της αρχαίας τέχνης. Και όμως, καθώς παρατηρούσα σπιθαμή προς σπιθαμή όλους τους τομείς της κατοικίας, βρέθηκα μπροστά σε μια λεπτομέρεια πολύ σημαντική. Στον χώρο του έρωτα και του γάμου, υπήρχε μόνο μια φωτογραφία του ζευγαριού να περπατά σε κάποιο από τα υπέροχα πάρκα των Βρυξελλών, αλλά ανάμεσά τους βρισκόταν και η μητέρα του άντρα της. Μάλιστα, πρόσεξα ότι ο σύζυγος και η μητέρα του ήταν κάπως απομακρυσμένοι από τη θλιμμένη, στη φωτογραφία, γυναίκα. Την ρώτησα γιατί δεν υπήρχε μια απλή φωτογραφία του ζευγαριού αλλά αυτή και μου εξήγησε ότι η φωτογραφία άρεσε στην πεθερά της και την είχε βάλει, με την άδεια του γιου της, στη θέση της φωτογραφίας του γάμου. Ήταν προφανής η επιθυμία της να δείξει ότι είχε ακόμη λόγο στην οικογενειακή ζωή του ζευγαριού. Της εξήγησα ότι σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ Σούι σ’ αυτόν τον χώρο έπρεπε να υπάρχει μόνο η δική τους φωτογραφία και ότι αυτό το τρίγωνο σχέσεων επηρέαζε αρνητικά τον γάμο τους. Μετέφερε την προβληματική φωτογραφία στο γραφείο του συζύγου της με το πρόσχημα ότι εκεί θα την έβλεπαν και οι επισκέπτες του και έβαλε στη θέση της μια δική τους σε τρυφερή στάση. Λίγους μήνες αργότερα με πληροφόρησε ότι όλα πήγαιναν καλά και επιπλέον είχαν πάρει απόφαση να αποκτήσουν και τρίτο παιδί!
Και οι δύο γυναίκες είχαν κάνει σοβαρά σφάλματα σε χώρο πολύ σημαντικό για τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Η πρώτη, επειδή είχε αφοσιωθεί αποκλειστικά στην τέχνη της ηθοποιίας, προτίμησε επιπόλαια στον χώρο του έρωτα να δημιουργήσει ένα στούντιο, όπου έπαιζε τους ρόλους της μπροστά σε καθρέφτες. Όλες οι φωτογραφίες την έδειχναν μόνη επί σκηνής και μόνη της έβλεπε τον εαυτό της στους καθρέφτες. Είχε υποκαταστήσει, χωρίς να το καταλάβει, το ερωτικό της πάθος με το πάθος της τέχνης. Με την αλλαγή της διακόσμησης συνειδητοποίησε ότι οι μεγάλοι ηθοποιοί που θαύμαζε από μικρή είχαν έντονη και δημιουργική για την τέχνη τους ερωτική ζωή.
Η δεύτερη περίπτωση ήταν πραγματικά ψυχοδηλωτική. Η πεθερά δεν είχε δώσει ποτέ την εντύπωση ότι ανακατευόταν στη ζωή του ζευγαριού, τουλάχιστον φανερά. Επέλεξε όμως να αντικαταστήσει τη φωτογραφία του ζεύγους με κάποια στην οποία υπήρχε και η ίδια ανάμεσα σε αυτό. Αν η φωτογραφία δεν ήταν στον χώρο του γάμου και του έρωτα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όλοι έχουμε φωτογραφίες με τον σύντροφό μας και μέλη της οικογένειας. Ποτέ όμως στον χώρο, όπου πρέπει να είμαστε μόνο με το έτερο ήμισύ μας!